“Kendini kurban gibi gören biri, hep bir cellat bulur”
Carl G. Jung
Hayat bazen gerçekten adaletsiz gibi görünebilir.
- İstediğimiz değeri göremeyiz.
- Verdiğimiz sevgiyi alamayız.
- İçten davrandığımızda karşılık görmeyiz.
Bu kırgınlık büyüdükçe zihnimiz şöyle demeye başlar: “Ben hep veren tarafım, beni kimse anlamıyor. Hep ben eziliyorum.” Bu iç ses gittikçe büyür ve sonunda bir “kurban” kimliği oluşur.
Ve işte o noktada, dünyayı tehditkar, insanları kötü, hayatı haksız görmeye başlarız.
Ama Jung’a göre bu durum ve düşünce yapısı, dış dünyanın değil, iç dünyanın bir yansımasıdır. Yani içindeki kurban bakış açısıyla, hayatı öyle yorumluyorsun.
Kurban bilinci, bilinçaltında şekillenen 3 temel inançtan doğar.
- Güçsüzüm
- Kendimi savunamam
- Başkaları benim üzerimde güç sahibi
Kendini ifade ettiğinde susturulan biri, zamanla iç sesini bastırır. Şiddete veya ilgisizliğe maruz kalan biri hayattan korkmaya başlar.
Ve bu deneyimler, yetişkinlikte şu formda karşımıza çıkar: “Hayat bana hep kötü davranır”
Ve bu bakış açısı kişinin özgüvenini zedeler, sınırlarını silikleştirir ve insanlara karşı öfke biriktirmesine neden olur.
Kurban kimliği, pasif bir dış görünüşe sahip olabilir ama iç dünyasında büyük bir kızgınlık barındırır.
Kişi yaşadığı hayal kırıklıklarının ve değersizlik hissinin sorumluluğunu alamaz. Bu yüzden sürekli birilerini suçlamak zorundadır.
Jung’a göre bu döngü, gölgelerinle yüzleşmeden çözülemez. Çünkü bilinçaltı, çözülmemiş duyguları aynı kalıpta yeniden üretir.
Burada bahsedilen gölge, kişinin bilinçdışında yer alan, toplum tarafından reddedilen veya kabul edilmeyen, olumsuz olarak nitelendirilen yönleri ifade eder.
Kısacası, kendi gölgene sahip çıkmadıkça, onu başkalarında ararsın.
Carl Gustav Jung “İç sesinin gücünü bilinçli olarak benimseyen insan, kişilik sahibi olur.” der.
Şunları kendine sorarsan gölgenle yüzleşir, içsel gücünle buluşmuş olursun:
- Bu durumda neden bu kadar güçsüz hissediyorum?
- Güçsüzlüğümü kimden onay alarak telafi etmeye çalışıyorum?
- Bu his bana geçmişteki hangi durumu hatırlatıyor?
- Gerçekte ben neyi yapabilecek güce sahibim ama yapmıyorum?
Son olarak, Carl Gustav Jung’tan bazı tespitler:
“Kurbanlığını gördüğün an, artık kurban değilsin.”
“İnsanlar değişmez, onları görme biçimin değişir.”
“Başkalarını değiştirmeye çalışmak, gölgenin kendi üzerine düşmesinden kaçmaktır.”
“Kendi içinde bastırılan öfkeyi, başkaların agresifliği olarak görürsün”