Beyin “Ben” Dediğinde Aslında Neden Söz Ediyor?
Bir an için kendi adınızı unutun.
Yaşınızı, mesleğinizi, nerede doğduğunuzu, hangi ülkede yaşadığınızı, hangi takımı tuttuğunuzu, hangi dine inandığınızı ya da inanmadığınızı, geçmişte başınıza gelenleri, insanların sizin hakkınızda söylediklerini ve hatta aynada gördüğünüz yüzün size ait olduğunu bildiğinizi zihninizden çıkarın.
Geriye ne kalır?
Garip biçimde hâlâ bir şey kalıyor gibi görünür.
Bir görüntü vardır.
Bir ses duyulur.
Bedenin bir yerinde basınç, sıcaklık veya ağrı hissedilir.
Ve bütün bunlarda açıklaması son derece güç bir özellik bulunur:
Bunlar bir şekilde “buradan” yaşanıyordur.
İnsan zihninin en eski bilmecelerinden biri tam olarak burada başlar.
Biz gerçekten dünyanın içinde bulunan bağımsız bir “ben” miyiz?
Yoksa “ben” dediğimiz şey; beden, beyin, hafıza, dil, kültür ve diğer insanlarla kurulan ilişkiler tarafından sürekli oluşturulan son derece gelişmiş bir model midir?
Modern nörobilim ikinci ihtimali giderek daha ciddi biçimde araştırıyor.
Fakat hikâyenin ilginç tarafı şudur:
Bilim, benliğin nasıl oluşturulduğu konusunda giderek daha fazla şey öğrenirken, bütün bunların neden bir deneyim gibi hissedildiğini hâlâ açıklayamıyor.
Dolayısıyla benliği araştırırken iki farklı gizemle karşılaşıyoruz:
Beyin “ben” duygusunu nasıl oluşturuyor?
ve
Bu oluşturulan süreç neden içeriden yaşanıyormuş gibi hissediliyor?
Bunlar aynı soru değildir.
Tek Bir Benlikten Söz Etmiyor Olabiliriz
Gündelik dilde “benlik” sanki tek bir şeymiş gibi konuşuruz.
Oysa nörobilim ve bilinç araştırmalarında giderek daha kullanışlı hale gelen yaklaşım, benliği çeşitli katmanlara ayırmaktır.
Örneğin en temel düzeyde bir bedensel benlik bulunur:
Bu beden benim bedenimdir.
Elimi kaldırdığımda hareket eden elin bana ait olduğunu hissederim.
Bir başka düzeyde eyleyicilik veya fail olma duygusu vardır:
Elimi kaldıran benim.
Bir başka düzeyde zamana yayılan kimlik bulunur:
Dün var olan kişiyle bugün var olan kişinin aynı kişi olduğunu düşünürüm.
Daha ileri düzeyde ise anlatısal benlik ortaya çıkar:
“Ben şöyle bir insanım.”
“Çocukluğum böyle geçti.”
“Ben bu tür insanlardan hoşlanmam.”
“Ben cesurum.”
“Ben başarısızım.”
“Ben bilimsel düşünen biriyim.”
“Benim karakterim böyledir.”
Bu son kategori doğuştan hazır gelmez.
Çocukluk boyunca aile, kültür, dil, sosyal çevre, hatırlanan olaylar ve başkalarının bizim hakkımızdaki yorumlarıyla birlikte şekillenir.
Otobiyografik bellek üzerine yapılan araştırmalar, insanların geçmişlerini yalnızca depolamadığını; geçmişte yaşanan olayları zaman içinde bir yaşam öyküsüne dönüştürdüğünü gösteriyor.
Özellikle ebeveynlerin çocuklarla geçmiş olaylar hakkında nasıl konuştuklarının, çocukların daha sonra kendi hayatları hakkında nasıl hikâyeler kurduklarıyla ilişkili olduğu bulunmuştur.
Ergenlik döneminde ise bu parçalar giderek daha tutarlı bir kimlik anlatısına dönüşür.
Bu nedenle şu cümle kısmen doğrudur:
“Benliğin önemli bir bölümü bize anlatılan ve daha sonra kendimize anlatmaya başladığımız bir hikâyedir.”
Ama “benliğin tamamı bir hikâyedir” demek bilimsel açıdan fazla ileri gider.
Çünkü anlatı kurabilecek yaştan çok önce beden ile dünya arasında ayrım yapan, hareketlerin sonuçlarını öğrenen ve bedensel durumları düzenleyen sinirsel sistemler zaten çalışmaktadır.
Bebek Aynaya Bakmadan Önce de Bir Şeyler Vardır!
Klasik ayna testlerinde bazı çocukların yaklaşık 15 aylıkken kendilerini tanımaya başladığı, çoğunluğun ise yaklaşık 24 aya doğru bunu yapabildiği görülür.
Ancak aynada kendini tanıyamamak bilinçsiz olmak anlamına gelmez.
Ayna testi yalnızca belirli bir kendini tanıma kapasitesini ölçer.
Dahası, günümüzde yenidoğan bilinci üzerine yürütülen çalışmalar, yeni doğmuş bebeklerde bilinçli deneyimin varlığı lehine kayda değer nörofizyolojik ve davranışsal kanıt bulunduğunu öne sürmektedir.
Dolayısıyla bebeği, içine henüz “ben” yüklenmemiş boş bir biyolojik makine gibi düşünmek doğru değildir.
Daha makul model şudur:
Önce bedensel ve algısal bir organizma vardır; ardından bu organizmanın üzerine giderek daha karmaşık bir sosyal ve anlatısal kimlik inşa edilir.
Beyin Bedenin Sınırlarını Bile Tahmin Ediyor
“Bu beden benimdir” hissi bize o kadar doğal gelir ki bunun oluşturulması gereken bir şey olduğunu fark etmeyiz.
Fakat ünlü Rubber Hand Illusion — Kauçuk El Yanılsaması bunun ne kadar şaşırtıcı biçimde değiştirilebilir olduğunu göstermiştir.
Deneyde kişinin gerçek eli görüş alanından saklanır ve önüne yapay bir el konulur.
Gerçek ele ve yapay ele uyumlu zamanlamayla dokunulduğunda bazı katılımcılar bir süre sonra yapay eli kendi bedenlerinin parçasıymış gibi hissetmeye başlayabilir.
Beyin burada adeta şu hesabı yapmaktadır:
“Gördüğüm dokunuş ile hissettiğim dokunuş aynı anda gerçekleşiyorsa, gördüğüm el muhtemelen bana aittir.”
Bu süreçte premotor, parietal, somatosensoriyel ve insular bölgeleri içeren geniş ağların rol oynadığı gösterilmiştir.
Daha güncel araştırmalar da bedensel öz-farkındalığın tek bir “benlik merkezi”nden çıkmadığını; çoklu beyin ağlarının ve beden içinden gelen sinyallerin etkileşiminden doğduğunu desteklemektedir.
Kalp atışı, solunum, mide ve bağırsaklardan gelen sinyaller, kan basıncı ve diğer iç bedensel durumların algılanmasına genel olarak interosepsiyon denir.
Bu sistemler beynin yalnızca dış dünyayı değil, sürekli olarak organizmanın kendisini de modellediğini düşündürmektedir.
Bir anlamda beynin çözmesi gereken ilk problemlerden biri şudur:
“Dünyanın nerede bittiğini ve benim nerede başladığımı nasıl anlayacağım?”
Thomas Metzinger: Beyinde Bir “Ben” Değil, Bir Benlik Modeli Var
Alman filozof Thomas Metzinger bu bulgulardan hareketle en radikal benlik teorilerinden birini geliştirdi.
Metzinger’in Self-Model Theory of Subjectivity yaklaşımında beynin içinde gerçek anlamda oturan, kararları izleyen, görüntüleri seyreden ve düşünceleri dinleyen küçük bir özne bulunmaz.
Bunun yerine organizma sürekli olarak kendisi hakkında bir fenomenal benlik modeli oluşturur.
Bu model bedenin nerede bulunduğunu, ne hissettiğini, ne istediğini, ne yaptığını ve çevreyle nasıl ilişki kurduğunu temsil eder.
Metzinger’in kritik iddiası ise modelin şeffaf olmasıdır.
Modeli model olarak görmeyiz.
Modelin içinden dünyaya bakarız.
Tıpkı gözümüzdeki merceği normalde görmeyip onun aracılığıyla dış dünyayı görmemiz gibi.
Bu yüzden deneyim:
“Beynim şu anda kendi organizmasına ilişkin bir model oluşturuyor.”
şeklinde yaşanmaz.
Şöyle yaşanır:
“Ben buradayım.”
Metzinger buradan oldukça güçlü bir felsefi sonuca ulaşır:
Metafizik anlamda ayrı bir “self” bulunmak zorunda değildir; bulunan şey, sürekli devam eden benlik-modelleme sürecidir.
Fakat burada bilim ile felsefeyi ayırmak gerekir.
Nörobilim, beden sahipliği ve öz-referansın dağıtık sinir ağlarına bağlı olduğunu güçlü biçimde desteklemektedir.
Bundan:
“Dolayısıyla hiçbir gerçek özne yoktur.”
sonucunun çıkması ise deneysel bir veri değil, bu verilere ilişkin felsefi bir yorumdur.
Bu ayrım son derece önemlidir.
Daniel Dennett: Anlatının Ağırlık Merkezi
Daniel Dennett benzer sorunu başka bir metaforla açıklar.
Bir cismin ağırlık merkezi vardır.
Fakat cismi kesip açtığınızda içerisinde “ağırlık merkezi” isimli ayrı bir parça bulamazsınız.
Ağırlık merkezi fiziksel sistemin davranışını anlamamızı sağlayan gerçek ve yararlı bir soyutlamadır.
Dennett’e göre benlik de buna benzer biçimde bir “anlatısal ağırlık merkezi” olabilir.
Beyinde:
“İşte Tolga burada.”
“İşte Ahmet burada.”
diye gösterebileceğimiz küçük bir yönetici bulunmaz.
Bunun yerine anılar, hedefler, korkular, kararlar, davranışlar, sosyal ilişkiler ve dil üzerinden sürekli bir karakter oluşturulur.
Biz bu karaktere:
“Ben”
deriz.
Ancak “kurgu” kelimesi burada dikkatli kullanılmalıdır.
Dennett’in iddiası “insan gerçek değildir” değildir.
Tıpkı ağırlık merkezinin işe yaramaz bir hayal olmaması gibi, benlik de davranışı organize eden son derece güçlü bir üst düzey model olabilir.
Başka bir ifadeyle:
Bir şeyin temel fiziksel bir nesne olmaması, onun nedensel veya işlevsel açıdan önemsiz olduğu anlamına gelmez.
Peki Benliği Kim İnşa Ediyor?
Burada tuhaf bir döngü ortaya çıkar.
“Beyin benliği oluşturuyor.”
dediğimizde kolaylıkla şu soru gelebilir:
“Peki bunu yapan kim?”
Ama bu soru bizi sonsuz gerilemeye götürebilir.
Benliği oluşturan başka bir ben varsa onu oluşturan kimdir?
Onu oluşturan başka bir ben mi vardır?
Bu düşünme hatası nörobilimde bazen homunculus problemi ile ilişkilendirilir.
Örneğin görmenin açıklaması:
“Beyin görüntüyü oluşturur ve içerideki gözlemci görüntüyü izler.”
olamaz.
Çünkü o zaman içerideki gözlemcinin nasıl gördüğünü tekrar açıklamak gerekir.
Modern sinirbilim bu nedenle merkezi bir küçük gözlemci aramak yerine algının, karar vermenin, belleğin ve öz-farkındalığın dağıtık işlem süreçlerinden nasıl ortaya çıktığını araştırır.
Ancak bundan tekrar:
“Demek ki deneyimin öznesi kesinlikle yoktur.”
sonucu çıkmaz.
Bilimin şu anda söyleyebildiği daha sınırlıdır:
Deneyimi açıklamak için beyinde ayrı bir homunculus bulunduğuna ilişkin hiçbir kanıt yoktur.
Beynin “Benlik Bölgesi” Yok
Beyin görüntüleme araştırmalarında kendimiz hakkında düşündüğümüzde bazı bölgelerin diğerlerinden daha fazla devreye girdiği görülür.
Özellikle medial prefrontal korteks, posterior singulat korteks ve precuneus gibi bölgeleri kapsayan Default Mode Network — Varsayılan Mod Ağı, otobiyografik düşünme ve öz-referansla sık ilişkilendirilir.
Fakat buradan DMN’nin “benliğin bulunduğu yer” olduğu sonucu çıkarılamaz.
Çünkü bu ağ aynı zamanda bellek, gelecek senaryoları oluşturma, sosyal biliş ve anlamsal işlemler gibi birçok başka süreçte de görev alır.
Benzer biçimde beden sahipliği başka ağlarla, eylemlerin bize ait olduğu hissi başka mekanizmalarla, iç bedensel farkındalık ise insula başta olmak üzere farklı sistemlerle ilişkilidir.
2025 yılında yayımlanan bedensel öz-bilinç çalışmalarına ilişkin sistematik derleme ve meta-analiz de tek bir “benlik noktası” yerine çok bölgeli bir nörobiyolojik mimariye işaret etmektedir.
Dolayısıyla beynin içinde benliğin oturduğu bir taht odası bulma beklentisi giderek daha savunulamaz görünmektedir.
Daha da Tuhafı: Beyin “Nerede Olduğunuzu” da Hesaplıyor
Normalde kendimizi gözlerimizin arkasında, bedenimizin içinde bir yerde bulunuyormuş gibi hissederiz.
Fakat bunun da değişmez olmadığı anlaşılmıştır.
Olaf Blanke ve çalışma arkadaşlarının nörolojik vakaları ve deneyleri, özellikle temporoparietal bölgelerdeki multisensoriyel bütünleşmenin bozulmasının kişinin beden konumu ve perspektifine ilişkin olağan dışı deneyimlerle ilişkili olabileceğini göstermiştir.
2002 yılında yayımlanan ünlü bir vakada beynin sağ angular girusunun elektriksel uyarılması kişinin beden konumuna ilişkin yanılsamalar oluşturmuştur.
Daha sonraki sanal gerçeklik deneylerinde görsel, dokunsal ve vestibüler bilgiler değiştirilerek insanların bedenlerinin uzaydaki konumuna ilişkin deneyimleri manipüle edilebilmiştir.
Bu sonuçların metafizik anlamda “beden dışı deneyimlerin tamamen çözüldüğünü” kanıtladığını söylemek doğru değildir.
Fakat çok önemli bir şeyi göstermektedir:
“Ben buradayım” hissi bile beynin değişmez bir gerçeği okumaktan çok, çoklu duyusal verilerden oluşturduğu bir hesaplama olabilir.
Beyin Belki de Dünyayı Okumuyor; Sürekli Tahmin Ediyor
Çağdaş bilişsel bilimde etkili yaklaşımlardan biri öngörücü işlemleme — predictive processing çerçevesidir.
Bu yaklaşımda beyin pasif biçimde çevreden gelen bilgileri bekleyen bir kamera değildir.
Dış dünyada ve beden içinde neler olup bittiğine ilişkin sürekli tahminler üretir ve bunları gelen duyusal sinyallerle karşılaştırır.
Anil Seth ve Hugo Critchley gibi araştırmacılar bu yaklaşımı interosepsiyona uygulamıştır.
Beyin yalnızca:
“Karşımda ne var?”
sorusunu tahmin etmiyor olabilir.
Aynı zamanda:
“Bedenim hangi durumda?”
“Bu kalp atışı ne anlama geliyor?”
“Tehlikede miyim?”
“Bu hareketi ben mi yaptım?”
gibi sorular hakkında da sürekli modeller oluşturuyor olabilir.
Bu perspektiften bakıldığında benlik, sabit bir nesneden ziyade beynin organizmayı hayatta tutabilmek için sürekli güncellediği kontrollü bir biyolojik tahmin olarak düşünülebilir.
Bu düşünce son derece ilginç bir sonuç doğurur:
Belki de beynin önce dünyayı algılayıp sonra o dünyanın içine bir “ben” yerleştirdiğini düşünmek yanlıştır.
Belki beyin aynı anda hem dünyanın modelini hem de o dünyanın içinde bulunan organizmanın modelini üretmektedir.
Dünya ve “ben”, aynı hesaplama sisteminin iki yüzü olabilir.
Peki Başkalarından Bağımsız Bir “Ben” Var mı?
Burada soruyu daha dikkatli sormamız gerekir.
Eğer “bağımsız” kelimesiyle:
“Genlerden, bedenden, çocukluktan, kültürden, dilden, öğrenmeden ve diğer insanlardan tamamen bağımsız bir benlik”
kastediliyorsa böyle bir varlığa ilişkin bilimsel kanıtımız yoktur.
Tam tersine kişilik, davranış ve kimlik üzerinde genetik yatkınlıkların, gelişimsel süreçlerin, sosyal ilişkilerin, kültürün, öğrenmenin ve bireysel yaşam öyküsünün etkili olduğunu biliyoruz.
Ama bundan:
“Herkes tamamen programlanmış bir kopyadır.”
sonucu da çıkmaz.
Çünkü her insanın gelişimsel tarihi farklıdır.
Genetik kombinasyonu, sinaptik gelişimi, karşılaştığı olayların sırası, bedensel durumu, belleği, sosyal çevresi ve öğrenme geçmişi tamamen aynı değildir.
Aynı olay iki insanda farklı beklentilerle, farklı geçmiş anılarla ve farklı bedensel durumlarla karşılaşır.
Dolayısıyla insanın deneyimi özgün olabilir fakat bu özgünlüğün mutlaka doğaüstü veya nedensel zincirlerden bağımsız bir “öz” gerektirdiğini söyleyemeyiz.
Belki de özgünlük, sistemin dışında olmak değildir.
Özgünlük sistemin benzersiz tarihi olabilir.
Benlik Sadece Bir Kavram mı?
Burada cevabın büyük olasılıkla hayır olması gerekir.
Anlatısal benliğin önemli bir bölümü kavramsaldır.
Adımız, mesleğimiz, toplumsal rollerimiz, karakterimiz hakkındaki düşüncelerimiz büyük ölçüde kavramlardan oluşur.
Fakat beden sahipliği, bir hareketi kendimizin yaptığını hissetmek veya dünyaya belirli bir perspektiften bakmak için karmaşık bir dilsel benlik hikâyesi gerekmeyebilir.
Fenomenoloji geleneğinde buna yakın düşünce pre-reflektif öz-farkındalık kavramıyla ifade edilir.
Bu görüşe göre deneyim önce oluşup daha sonra bir gözlemci tarafından sahiplenilmez.
Deneyimin kendisinde baştan itibaren belli bir birinci şahıs karakteri vardır.
Acıyı önce nötr olarak yaşayıp sonra:
“Bir dakika, bu benim acımmış.”
demeyiz.
Acı zaten belirli bir perspektiften verilmiş gibidir.
Metzingerci yaklaşım bunu bir benlik modelinin sonucu olarak açıklamaya çalışırken fenomenologlar daha radikal bir itiraz getirir:
Belki de deneyimin “bana verilmişliği”, sonradan eklenen bir temsil değil, bilinçli deneyimin temel yapılarından biridir.
Ve bugün bilim bu tartışmayı sonuçlandırmış değildir.
“Acıyı Hisseden Kim?”
Bu soru problemin en kritik noktasına götürür.
Birisi:
“Benlik yalnızca beynin ürettiği bir modelse acıyı hisseden kim?”
diye sorabilir.
Fakat önce ağrı ile nosisepsiyonu ayırmak gerekir.
Nosisepsiyon, organizmaya zarar verme potansiyeli taşıyan uyaranların sinir sistemi tarafından algılanması ve işlenmesiyle ilgilidir.
Ağrı ise bundan daha fazlasıdır.
Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği IASP’nin güncel tanımı ağrıyı, gerçek veya potansiyel doku hasarıyla ilişkili ya da buna benzeyen hoş olmayan duyusal ve duygusal bir deneyim olarak tanımlar.
IASP özellikle şunu vurgular:
Ağrı ile nosisepsiyon aynı şey değildir.
Yalnızca duyu nöronlarının ateşlemesinden “ağrı vardır” sonucu çıkarılamaz.
Beyindeki ağrı süreçleri de tek bir “ağrı merkezi” tarafından yürütülmez.
Somatosensoriyel, insular, singulat, parietal, prefrontal ve başka sistemlerin dinamik etkileşimi söz konusudur.
Beklentiler, dikkat, duygular, önceki deneyimler ve içinde bulunulan bağlam bile yaşanan ağrının niteliğini değiştirebilir.
Dolayısıyla:
“Acı nasıl işleniyor?”
sorusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş durumdayız.
Fakat daha zor soru hâlâ durmaktadır:
Bütün bu elektrokimyasal süreçler neden herhangi bir şey gibi hissediliyor?
“Kim?” Sorusu Yanlış Bir Soru Olabilir mi?
Burada çok ince bir ayrım gerekir.
Nörobilim:
“Acıyı hisseden kesinlikle hiç kimse yoktur.”
diye kanıtlanmış bir sonuç ortaya koymaz.
Bunun yerine şunu gösterebilir:
Acının oluşumunu açıklayabilmek için beyinde bütün bilgilerin ulaştığı ve sonra ağrıyı “izleyen” ayrı bir merkezi gözlemci varsaymak gerekmiyor.
Dolayısıyla:
“Acıyı beynin hangi küçük kişisi hissediyor?”
sorusu yanlış kurulmuştur.
Ama:
“Neden bu sinirsel süreçlerin birinci şahıs deneyimi var?”
sorusu tamamen geçerlidir.
Hatta bilinç araştırmalarının en büyük problemlerinden biridir.
Buradaki kritik hata, iki farklı iddiayı birbirine karıştırmaktır:
1. Beyinde deneyimi izleyen ayrı bir homunculus yoktur.
2. Hiçbir anlamda özne yoktur.
Birincisi bilimsel olarak çok güçlü bir konumdur.
İkincisi ise hâlâ felsefi bir tezdir.
Bilincin Zor Problemi: Mekanizmayı Bilmek Deneyimi Açıklıyor mu?
David Chalmers’ın meşhur ettiği “bilincin zor problemi” tam bu noktada ortaya çıkar.
Bir gün beynin ağrı sırasında gerçekleşen bütün olaylarını olağanüstü ayrıntıyla bildiğimizi düşünelim.
Hangi nöronların ateşlediğini,
hangi nörotransmitterlerin salındığını,
hangi ağların senkronize olduğunu,
hangi genlerin etkinleştiğini,
hangi bilgilerin hangi bölgeler arasında aktarıldığını
tamamen biliyor olalım.
Yine de şu soru kalabilir:
Neden bütün bunlara eşlik eden bir “acı hissi” var?
Başka bir deyişle üçüncü şahıs açıklamasından:
“Nöronlar şöyle çalışıyor.”
ifadesinden,
birinci şahıs gerçeğine:
“Bu acıtıyor.”
nasıl geçiyoruz?
İşte buna bazen açıklama boşluğu denir.
Bugün bu boşluğun gerçekten temel bir ontolojik problem mi olduğu, yoksa bilim ilerledikçe çözülecek kavramsal bir problem mi olduğu konusunda bile uzlaşma yoktur.
Üç Büyük Olasılık
Kabaca üç büyük yaklaşım düşünülebilir.
Birinci yaklaşım: Fizikselci ortaya çıkış.
Bilinç, beynin belirli örgütlenme biçimlerinin ortaya çıkan bir özelliğidir. Henüz mekanizmayı tam anlamadığımız için gizemli görünmektedir.
İkinci yaklaşım: İllüzyonist veya güçlü işlevselci yorumlar.
Belki de açıklanması gereken gizemli ekstra bir “qualia maddesi” yoktur. Beynin kendi durumlarını temsil etme biçimi bize açıklanamaz bir fenomenal özellik varmış izlenimi vermektedir.
Üçüncü yaklaşım: Fenomenal bilincin indirgenemeyeceği görüşü.
Belki fiziksel açıklama ne kadar gelişirse gelişsin birinci şahıs deneyimi fiziksel betimlemeye tamamen indirgenemeyecektir.
Dualizmden panpsişizme kadar çok farklı teoriler buradan hareket eder.
Ancak bunların hiçbiri günümüzde kesin biçimde doğrulanmış değildir.
Belki de Aradığımız Şey Bir Nesne Değil, Bir Süreç
Bütün bu bulguların ortak olarak işaret ettiği ilginç bir ihtimal vardır.
Yüzyıllardır “ben” dediğimiz şeyi bir nesne gibi arıyor olabiliriz.
Sanki bedenimizin içinde, çocukluktan yaşlılığa kadar değişmeden kalan görünmez bir çekirdek olması gerekiyormuş gibi.
Fakat biyolojinin genel karakteri böyle değildir.
Bir nehir aynı nehir olarak kalabilir fakat içindeki su sürekli değişir.
Bir alev belirli bir biçimde devam eder fakat onu oluşturan moleküller sürekli değişmektedir.
Canlı organizma da sabit bir madde yığını değil, sürekli devam eden metabolik ve düzenleyici süreçtir.
Belki benliğe de aynı biçimde yaklaşmalıyız.
Benlik bir şey değil, devam eden bir örgütlenme biçimi olabilir.
Beden değişir.
Sinapslar değişir.
Anılar değişir.
İnançlar değişir.
Kişilik belli ölçülerde değişir.
Hatta kendi geçmişimiz hakkındaki hikâyemiz bile tekrar tekrar düzenlenir.
Yine de sistem belirli bir süreklilik üretir.
Bu durumda “ben” belki taşın içinde bulunan bir elmas gibi keşfedilecek gizli bir öz değildir.
Daha çok organizmanın her saniye yeniden gerçekleştirdiği dinamik bir süreçtir.
Fakat Gizem Tam Burada Yeniden Başlıyor
Benliği tamamen açıklamış olduğumuzu düşünmek de ciddi bir hata olur.
Kauçuk el yanılsamasını açıklayabiliriz.
Bedensel sinyallerin nasıl bütünleştirildiğini araştırabiliriz.
Eyleyicilik hissinin nasıl oluştuğuna ilişkin modeller kurabiliriz.
Otobiyografik belleğin gelişimini inceleyebiliriz.
Bir insanın kendisi hakkında anlattığı hikâyenin aile ve kültür tarafından nasıl şekillendiğini gösterebiliriz.
Beyindeki öz-referans ağlarını haritalayabiliriz.
Hatta “ben buradayım” hissini deneysel olarak belirli ölçülerde değiştirebiliriz.
Fakat bütün bunların sonunda masada hâlâ garip bir olgu bulunur:
Bir şey yaşanıyor.
Kırmızı yalnızca elektromanyetik dalga boylarının işlenmesi değildir; bizim açımızdan “kırmızı gibi” görünür.
Ağrı yalnızca nosiseptif iletim değildir; acıtır.
Müzik yalnızca hava basıncı değişimleri değildir; duyulur.
Ve insan yalnızca kendi yaşamıyla ilgili bilgi depolamaz; sanki bütün bunların içinden dünyaya bakıyormuş gibi hisseder.
Bu nedenle nörobilim benlik hakkındaki eski sezgilerimizin önemli bölümünü sarsmış olsa da bilinç problemini ortadan kaldırmış değildir.
Belki de yalnızca soruyu daha doğru biçimde sormaya başladık.
Sonuç: Benlik Bulunan Bir Şeyden Çok, Sürekli Kurulan Bir Şey Olabilir
Bugünkü bilimsel tabloyu mümkün olduğunca ihtiyatlı biçimde özetlersek şu sonuca ulaşabiliriz:
Benliğin tek, değişmez ve beyinde belirli bir noktada bulunan merkezi bir varlık olduğuna ilişkin kanıt yoktur.
Bunun yerine bedensel sahiplik, içsel beden algısı, eyleyicilik, öz-referans, bellek ve anlatısal kimlik gibi farklı süreçlerin birlikte çalışmasıyla oldukça istikrarlı bir “ben” modeli ortaya çıkıyor gibi görünmektedir.
Bu modelin bazı temelleri çok erken gelişim dönemlerinde ortaya çıkar.
Üzerine aile ve sosyal çevre tarafından ilk anlatılar eklenir.
Dil geliştikçe insan kendisini kavramlarla tanımlamaya başlar.
Otobiyografik bellek geçmişi bir hikâyeye dönüştürür.
Kültür bu hikâyenin kelimelerini sağlar.
Diğer insanlar bize kim olduğumuzu yansıtır.
Biz de zamanla bu yansımaların bazılarını kabul eder, bazılarını reddeder ve hikâyeyi tekrar tekrar düzenleriz.
Dolayısıyla “ben” tamamen başkalarının yazdığı bir karakter değildir.
Ama tamamen başkalarından bağımsız, doğuştan tamamlanmış bir karakter de değildir.
Belki daha doğru ifade şudur:
Benlik ne yalnızca keşfedilir ne de sıfırdan icat edilir. Biyolojik bir organizmanın dünya ile etkileşirken kendisini sürekli modellemesi sonucunda inşa edilir.
Fakat burada çözülmemiş son bir soru vardır.
Beyin neden böyle bir model oluşturuyor?
Bunun evrimsel ve işlevsel nedenlerini büyük ölçüde tahmin edebiliriz.
Bir organizmanın kendi bedenini diğer nesnelerden ayırması, hareketlerinin sonuçlarını öngörmesi, geçmişini hatırlaması, geleceğini planlaması ve sosyal dünyadaki yerini takip etmesi büyük bir adaptif avantaj sağlar.
Asıl bilmediğimiz şudur:
Bu model neden yalnızca çalışan bir bilgi işleme sistemi olarak kalmıyor da içeriden bir şey gibi hissediliyor?
Belki gelecekte nörobilim bu soruyu çözecek.
Belki sorun, bugün kullandığımız kavramların yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Belki “özne”, “deneyim”, “madde” ve hatta “bilgi” kavramlarını yeniden tanımlamak zorunda kalacağız.
Ya da belki de insan zihninin kendi üzerine dönüp kendisini anlamaya çalışırken karşılaştığı sınır tam buradadır.
Çünkü araştırdığımız nesne ile araştırmayı yapan sistem aynı sistemdir.
Beyin evreni incelerken karşısında bir nesne vardır.
Fakat bilinç araştırmasında beyin kendi çalışma biçimini incelemektedir.
Ve belki de benlik bilmecesinin en tuhaf tarafı budur:
“Ben” dediğimiz şey, kendisini arayan sistemin arama sırasında oluşturduğu modelin adı olabilir.
O zaman binlerce yıldır sorduğumuz:
“Ben kimim?”
sorusunun altında daha temel bir soru yatıyor olabilir:
“Bir biyolojik sistem hangi noktada kendisine ‘ben’ demeye başlar ve neden bu modelin içinde bir dünya yaşanıyormuş gibi görünür?”
Bilimin ilk soruya verebildiği cevaplar giderek güçleniyor.
İkinci sorunun cevabı ise hâlâ karanlıkta.
Ve benlik üzerine yapılan bütün araştırmaları gerçekten ilginç hale getiren şey belki de tam olarak bu karanlıktır.
Kaynakça
1. Metzinger, T. (2003/2004). Being No One: The Self-Model Theory of Subjectivity. MIT Press.
2. Dennett, D. C. (1992). The Self as a Center of Narrative Gravity. In Self and Consciousness: Multiple Perspectives.
3. Seth, A. K. (2013). Interoceptive inference, emotion, and the embodied self. Trends in Cognitive Sciences, 17(11), 565–573.
4. Seth, A. K. & Critchley, H. D. (2013). Extending predictive processing to the body: emotion as interoceptive inference. Behavioral and Brain Sciences.
5. Tsakiris, M. (2010). My body in the brain: A neurocognitive model of body-ownership. Neuropsychologia, 48(3), 703–712.
6. Ehrsson, H. H., Holmes, N. P. & Passingham, R. E. (2005). Touching a rubber hand: feeling of body ownership is associated with activity in multisensory brain areas. Journal of Neuroscience.
7. Zito, G. ve ark. (2025). A systematic review and meta-analysis on the neural correlates of bodily self-consciousness. Neuroscience & Biobehavioral Reviews.
8. Candia-Rivera, D. ve ark. (2024). Interoception, network physiology and the emergence of bodily self-awareness. Neuroscience & Biobehavioral Reviews.
9. Blanke, O., Ortigue, S., Landis, T. & Seeck, M. (2002). Stimulating illusory own-body perceptions. Nature, 419, 269–270.
10. Fivush, R. (2011). The development of autobiographical memory. Annual Review of Psychology, 62, 559–582.
11. Fivush, R., Habermas, T., Waters, T. E. A. & Zaman, W. (2011). The making of autobiographical memory: intersections of culture, narratives and identity.
12. Branje, S. ve ark. (2021). Dynamics of Identity Development in Adolescence: A Decade in Review. Journal of Research on Adolescence.
13. Esposito, C. M. & Stanghellini, G. (2026). Narrative Identity Development in Adolescents and Young Adults: A Scoping Review. Clinical Neuropsychiatry.
14. Raja, S. N. ve ark. (2020). The revised International Association for the Study of Pain definition of pain: concepts, challenges, and compromises. Pain.
15. Legrain, V., Iannetti, G. D., Plaghki, L. & Mouraux, A. (2011). The pain matrix reloaded: A salience detection system for the body. Progress in Neurobiology.
16. Garcia-Larrea, L. & Peyron, R. (2013). Pain matrices and neuropathic pain matrices: A review. Pain.
17. Stanford Encyclopedia of Philosophy. Self-Consciousness, 2024 revision.
18. Stanford Encyclopedia of Philosophy. Phenomenological Approaches to Self-Consciousness, 2023 revision.