Makale "Conscientia, ergo sum” vs. “Cogito, ergo sum"

Değerli dostum Muhammed Ali Velioğlu'nun izniyle özenle hazırlanmış "İç Ses" ile ilgili makalesini yayınlıyoruz. Muhammed Ali, her ne kadar www.bilgeyolcu.com'un yöneticilerinden olsa da, kendi web sitesi olan www.olayufku.net açılmadan önce, makalesini burada gösterime sunma fırsatı verdiği için teşekkürlerimizi sunarız. 🙏

Olay Ufku

“Conscientia, ergo sum” vs. “Cogito, ergo sum”

By Muhammed Ali VELİOĞLU

Yakın zamanda Bilim & Felsefe adındaki WhatsApp grubumuzda, insanlığın varoluşundan bu yana zihnini meşgul eden, felsefenin en temel, en kadim sorularından birini konuşmuştuk: Varlık nedir? Var olduğumuzu nasıl biliriz?

Bu sorular, sadece soyut felsefi tartışmaların konusu değil, aynı zamanda her birimizin kendi iç dünyasında, en temel düzeyde deneyimlediği ve anlamlandırmaya çalıştığı gerçekliklerdir. Biz kimiz? Neden varız? Ve bu varoluşun bilgisine nasıl ulaşırız?

Bu sorulara Batı felsefesinin en bilinen ve en etkili cevaplarından biri, şüphesiz 17. yüzyılın büyük filozofu René Descartes’ın ünlü ifadesi “Cogito, ergo sum” yani “Düşünüyorum, öyleyse varım”dır. Bu ifade, modern felsefenin başlangıcı kabul edilir ve bilginin kesinliğini arayan her zihnin ilk durağı olmuştur. Ancak bugün, bu güçlü ve sarsılmaz gibi görünen ifadeye meydan okuyan, hatta onu tamamlayan ya da çok daha farklı, belki de daha kapsayıcı bir boyuta taşıyan yeni bir perspektifi, iç sesimle derinlemesine inceleyeceğiz. Ben, bu tartışmada, Descartes’ın düşünce merkezli varoluş kanıtına karşılık, “düşünme” eyleminin ötesinde bir “farkındalık” veya “bilinç” halinin varoluşumuzun bilgisini sağladığını savunuyorum. Hatta bu görüşümü Latince’de “Conscientia, ergo sum” olarak formüle ediyorum. Bu, “Düşünebildiğimin farkındayım, öyleyse varım” anlamına geliyor. İç sesim ise “Cogito, ergo sum” yani “Düşünüyorum, o halde varım” argümanını savunacak.

Whatsapp grubumuzdaki yazışmamızı okumamış/takip etmemiş, bilgeyolcu.com sitesinde okuyacak arkadaşlarımız için, temel kavramları açıklayarak başlayacağız, sonra bu felsefi yolculuğa birlikte çıkacağız. Tartışmayı kendi içimde mümkün olduğunca adil bir şekilde işlemeye çalışacağım ve bilincin mi düşünceyi kapsadığı, yoksa düşüncenin mi bilinci oluşturduğu sorusuna derinlemesine bakacağım. Bu, sadece bir entelektüel egzersiz değil, aynı zamanda kendi varlığımızı ve dünyayla ilişkimizi yeniden düşünme fırsatı olacak. Hazırsanız başlayalım.

İç ses: “Düşünüyorum, öyleyse varım”ın sadeliği ve gücüne olan inancım, felsefi yolculuğumun temelini oluşturuyor. Descartes’ın bu ifadesi, tüm şüphelerin ötesinde, insanın kendi varoluşunun kesinliğini bulduğu o anı temsil ediyor. Bu, benim için, bilginin ve varlığın en sağlam kanıtı. Ancak senin “Bilinçliyim, öyleyse varım” yaklaşımını da büyük bir merakla dinleyeceğim. Açık bir zihinle buradayım ve bu tartışmanın bizi nereye götüreceğini heyecanla bekliyorum. Okuyucularımız da eminim ki bu entelektüel maceraya katılmaktan keyif alacaklardır.

Muhammed Ali: Harika! Okuyucularımız, kemerlerinizi bağlayın, çünkü bugün düşüncenin, bilincin ve varlığın sınırlarını zorlayacağız. Olay Ufku’nda hiçbir soru tabu değil, hiçbir fikir sorgulanmaktan muaf değil. Her birimiz, bu sorularla kendi içimizde yüzleşmek zorundayız ve bu makale, bu yüzleşmeye bir davetiye niteliğinde olacak. Haydi, başlayalım!

Bölüm 1: Temel Kavramlar ve Felsefi Kökenler

Muhammed Ali:
Konuya yeni olan okuyucularımız için, önce tartışmamızın temelini oluşturan kavramları açıklayalım. Felsefede “varlık” ne anlama gelir? Bu, ontolojinin, yani varlıkbilimin temel sorusudur.

İç Ses: Varlık, en basit tanımıyla, bir şeyin “olması” ya da “mevcut olması” demektir. Ancak bu basit tanım, felsefenin derinliklerine indikçe karmaşıklaşır. Varlık, sadece fiziksel nesneleri—mesela bir taş, bir ağaç, bir masa—kapsamaz; aynı zamanda soyut şeyleri de içerir: düşünceler, duygular, matematiksel kavramlar, hatta sayılar gibi. Örneğin, “adalet” kavramı fiziksel olarak var olmasa da, bir anlamda “vardır” çünkü düşüncelerimizde ve toplumsal yapılarımızda mevcuttur. Dahası, bizim kendi varlığımız, yani insan bilinci, bu kapsama girer.

Felsefenin bir dalı olan ontoloji, varlığın doğasını inceler. Örneğin, bir şeyin var olması ne anlama gelir? Varlık, bizim algımızdan bağımsız mıdır, yoksa algımıza mı bağlıdır? Bu soru, Antik Yunan’dan beri tartışılıyor ve felsefe tarihinin en temel ayrımlarından birini oluşturur.

Antik Yunan’da, MÖ 5. yüzyılda, Parmenides, “Varlık vardır, yokluk yoktur” diyerek varlığın değişmezliğini, birliğini ve bölünmezliğini savundu. Ona göre, değişim bir yanılsamadır; gerçek varlık, ebedi ve sabittir. Bu görüş, rasyonalizmin ilk tohumlarını atmıştır, çünkü duyuların bize gösterdiği değişimin yanıltıcı olduğunu, gerçekliğe ancak akıl yoluyla ulaşılabileceğini ima eder.

Tam tersi bir görüşü savunan Herakleitos ise, “Her şey akar” diyerek varlığın sürekli değişim içinde olduğunu öne sürdü. Ona göre, aynı nehre iki kez giremezsiniz, çünkü hem nehir hem de siz değişmişsinizdir. Bu iki görüş, felsefi bir gerilim yarattı: Varlık sabit miydi, yoksa akışkan mıydı? Bu gerilim, yüzyıllar boyunca filozofları meşgul etti ve varlık anlayışımızın temelini oluşturdu.

Daha sonra, Platon, varlığın ideal formlar dünyasında olduğunu savundu; yani, gördüğümüz fiziksel nesneler, ebedi ve değişmez ideal formların (İdealar) sadece birer gölgesidir dedi. Gerçek varlık, bu İdealar dünyasındadır düşüncesini öne sürdü.

Aristoteles ise, Platon’un aksine, varlığın somut maddelerde ve onların özlerinde bulunduğunu söyledi. Ona göre, bir şeyin varlığı, hem maddesi hem de formuyla birlikte ele alınmalıydı.

Bu farklı yaklaşımlar, varlık anlayışımızın ne kadar çeşitli olabileceğini gösteriyor.

Modern felsefede, René Descartes bu soruya yeni bir cevap getirdi: “Düşünüyorum, öyleyse varım.” Bu, varlığı anlamada yeni bir özne merkezli dönemin başlangıcıydı.

Muhammed Ali: Bir başka önemli kavram, epistemoloji, yani bilgi felsefesi. Epistemoloji, “Bir şeyin var olduğunu nasıl biliriz?” sorusuyla ilgilenir. Örneğin, şu an bu masanın var olduğunu nasıl biliyorum? Gözlerimle görüyorum, elimle dokunuyorum, sesini duyuyorum; yani duyularım aracılığıyla. Ama ya duyularım beni yanıltıyorsa? Ya bir rüyada görüyorsam? Ya da bir illüzyonun parçasıysam?

Bu, felsefede skeptisizm yani şüphecilik olarak bilinen bir problemdir. Skeptikler, bilginin kesinliğinden şüphe ederler ve herhangi bir bilginin mutlak olarak doğru olduğunu iddia etmenin imkansız olduğunu savunurlar.

Descartes, bu skeptik meydan okumaya “Düşünüyorum, öyleyse varım” ile yanıt verdi. Bu, onun temelcilik (foundationalism) projesinin bir parçası; yani, tüm bilginin üzerine inşa edileceği sarsılmaz bir temel bulma çabası oldu. Descartes, bu temeli, şüphe edilemez olan kendi düşünme eyleminde buldu.

Ancak önce, tartışmamızın merkezindeki iki kavramı daha detaylı açalım: bilinç ve düşünce.

Bilinç, en basit tanımıyla, kendimizin ve çevremizin farkında olma hali; bir nevi, içsel ve dışsal dünyayı deneyimleme yetimiz. Örneğin, şu an bu yazıyı bir bilgisayar ekranında yazarken içerisinde bulunduğum odanın sıcaklığını, odamdaki lambanın parlaklığını, ve kendi düşüncelerimi, duygularımı fark ediyorum. Bu, geniş bir farkındalık yelpazesini kapsıyor.

Bilinç, sadece bilişsel süreçleri değil, duyusal algıları, duygusal durumları, rüyaları ve hatta bedensel duyumları da içerir. Bu, bir “öznel deneyim” alanı yaratır.

Düşünce ise, akıl yürütme, hayal kurma, şüphe etme, problem çözme, analiz etme, dil kullanma gibi belirli zihinsel süreçlerdir. Düşünce, genellikle kavramlar, yargılar ve çıkarımlar aracılığıyla gerçekleşir.

Ben, bilincin düşünceden daha geniş bir kavram olduğunu savunuyorum; düşünce, bilincin bir alt kümesi. Yani, her düşünce bilinçli bir eylemdir, ancak her bilinçli durum bir düşünce değildir. Bir çiçeğin kokusunu almak bilinçli bir deneyimdir ama bu bir "düşünce" değildir. Sen bu ayrımı nasıl görüyorsun?

Bölüm 2: Bilinç ve Düşünce: Hangisi Daha Temel?

Muhammed Ali:
René Descartes, 17. yüzyılın en önemli filozoflarından biri. Onun “Meditasyonlar Üzerine Birinci Felsefe” adlı eserinde önerdiği metodik şüphe, felsefe tarihinde bir dönüm noktası oldu.

Descartes, bilginin kesinliğini ararken, her şeyden şüphe etmeye başlar. Duyularımız bizi yanıltabilir; gördüğümüz bir manzara, bir rüya olabilir. Bir rüyada, her şey gerçek gibi görünür, ancak uyandığımızda bunun bir yanılsama olduğunu anlarız. Hatta, daha da ileri giderek, bir “kötü cin” (deceiving demon) tarafından kandırılıyor olabileceğimizi varsayar, yani tüm gerçekliğin, duyularımızın ve hatta matematiksel doğruların bile bir yanılsama olabileceğini düşünür. Örneğin, şu an çalışma odamızda olduğumuzu sanıyoruz, ama ya bu bir simülasyonsa? Ya da Matrix’teysek?

Bu, radikal bir şüphecilik örneğidir. Descartes, bu şüpheyi metodik bir şekilde kullanıyor ve diyor ki: “Her şeyden şüphe edebilirim, ama şüphe ettiğim an, düşünüyorum. Ve düşünüyorsam, bir ‘ben’ var.” İşte “Cogito, ergo sum” yani “Düşünüyorum, öyleyse varım.” Bu, felsefi bir çığır açıyor, çünkü tüm şüphelerin ötesinde, kesin bir bilgiye ulaşıyor. Bu argüman, modern felsefenin temelini attı ve rasyonalizmin öncüsü oldu; yani, bilgiye duyulardan ziyade akıl yoluyla ulaşabileceğimizi savundu. Bu, özne merkezli felsefenin başlangıcıydı; artık bilgi, dış dünyadan ziyade, düşünen öznenin kendisinden kaynaklanıyordu. Senin “Düşünüyorum, öyleyse varım”a bağlılığın buradan mı geliyor? Bu kesinlik arayışı mı seni bu kadar etkiliyor?

İç Ses: Kesinlikle. “Düşünüyorum, öyleyse varım”ın gücü, sadeliğinde ve kesinliğinde yatıyor. Ne kadar şüphe edersem edeyim, düşünme eylemimden kaçamıyorum. Şüphe etmek bile bir düşünme eylemidir ve bu eylemi gerçekleştiren bir özne olmak zorundadır. Bu, varlığın en sağlam kanıtı. Descartes’ın bu argümanı, tüm bilgi sistemimi üzerine inşa edebileceğim sarsılmaz bir temel sundu. Bu, sadece bir felsefi önerme değil, aynı zamanda varoluşsal bir güvence. Eğer düşünebiliyorsam, varım. Bu, varoluşun en temel ve inkar edilemez gerçeği.

Ancak senin “Düşünebildiğimin farkındayım, öyleyse varım” yaklaşımın, bu çerçeveyi nasıl genişletiyor? Senin düşündüğünün farkında olman, “bilinç” vurgun neyi farklılaştırıyor?

Muhammed Ali: Descartes’ın argümanı devrimci, çünkü şüpheyi bir metod olarak kullanarak kesin bir bilgiye ulaşıyor. Ama düşünme eylemi, bilincin sadece bir parçası. “Conscientia, ergo sum”, bilinci merkeze alıyor. Bilinç, sadece akıl yürütmeyi değil, hissetmeyi, fark etmeyi, öz-farkındalığı da kapsıyor.

Düşünce, bilincin bir tezahürü; bilinç ise varlığımı aydınlatan bir ışık gibi.

Şöyle bir düşünce deneyi yapalım: Bir an için düşünmeyi durdurduğunu hayal et—Zen meditasyonunda olduğu gibi, zihnini susturuyorsun, kavramları bir kenara bırakıyorsun. O an, zihninde belirli bir düşünce akışı olmasa bile, hâlâ kendinin farkındasın, değil mi? Çevrendeki sesleri duyuyorsun, bedensel duyumlarını hissediyorsun, zamanın akışını algılıyorsun. Bu, bilincin düşünceden bağımsız bir boyutunu gösteriyor. Bu saf farkındalık hali, düşünceyi aşan bir bilinçlilik biçimidir. “Conscientia, ergo sum”, varlığın bilgisine ulaşmada daha geniş bir çerçeve sunuyor.Bu, sadece rasyonel ve kavramsal düşünceye değil, aynı zamanda duyusal deneyimlere, duygusal hallere ve bedensel farkındalığa da kapı aralıyor.

Okuyucularımızla, bir düşünce deneyi yapalım: Bir manzaraya bakarken, sadece o anı yaşadığınızı düşünün, hiçbir analiz yapmadan, hiçbir isim vermeden, hiçbir yargıda bulunmadan. Sadece renkleri, ışığı, gölgeleri, rüzgarın sesini deneyimleyin. O an, bilinç mi devrede, yoksa karmaşık bir düşünce mi? Benim için, o an, bilincin saf hali devrededir. Düşünce daha sonra gelir, o deneyimi anlamlandırmak, adlandırmak veya analiz etmek için.

İç Ses: Tartışmamızın kalbi bu: Bilinç mi düşünceyi kapsar, yoksa düşünce mi bilinci oluşturur? Ben, düşüncenin bilinci oluşturduğunu savunuyorum. Bilinç, kendimizin ve çevremizin farkında olma haliyse, düşünce olmadan bu farkındalık nasıl mümkün olur? Örneğin, bir ağacı gördüğünde, beynin o görüntüyü işliyor, onu “ağaç” olarak sınıflandırıyor, daha önceki deneyimlerinle eşleştiriyor, onunla ilgili kavramları çağırıyor. Bu karmaşık bilişsel süreçler, yani düşünme, bilinçli farkındalığı doğuruyor. Eğer bu işlemleme ve sınıflandırma (yani düşünce) olmasaydı, sadece ham duyusal veri olurdu, ama bir “ağaç farkındalığı” veya “ağaç deneyimi” olmazdı. Bilinç, bu bilişsel süreçlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir emergent (ortaya çıkan) özelliktir.

Muhammed Ali: Nörobilim perspektifini getirmen harika ve bu teoriler bilincin nasıl işlediğini anlamamızda çok değerli. Ancak burada bir nüans var: Bilinç, sadece bilişsel süreçlerin toplamı değil. Senin bahsettiğin gibi, bir kahvenin kokusunu almak, sadece nöronların ateşlenmesi değil; o kokuyu “hissetme” deneyimi var. Bu öznel deneyime qualia denir.

David Chalmers, bunu “bilincin zor problemi” (the hard problem of consciousness) olarak adlandırıyor. Nörobilim, beynin nasıl bilgi işlediğini, hangi nöronların ateşlendiğini açıklayabilir, ama neden bu fiziksel süreçlerin öznel bir deneyim, bir “his” yarattığını açıklayamaz. Neden beynimizdeki elektriksel ve kimyasal sinyaller, kırmızı rengini görme veya acıyı hissetme deneyimine dönüşüyor? Bu, düşünce süreçlerinin ötesinde, bilincin daha temel bir boyutuna işaret ediyor.

Benim “Conscientia, ergo sum” yaklaşımım, bu öznel boyutu merkeze alıyor. Bilinç, düşünceyi, hissetmeyi, fark etmeyi, algılamayı ve bu qualia’yı kapsayan daha geniş bir kavramdır. Düşünce, bilincin bir alt kümesi; bilinç, deneyimin kendisini kapsıyor.

Fenomenolojiden ilham alıyorum burada. Edmund Husserl, bilinci “yönelimsel” (intentional) bir yapı olarak tanımlar: Bilinç, her zaman “bir şeyin bilinci”dir. Örneğin, bir ağacı görmek, sadece ağacın görüntüsünü işlemek değil; o görme deneyiminin farkında olmak, o deneyime yönelmek. Düşünce, bu yönelimsel yapının bir parçası, ama bilinç daha geniş. Husserl’in epoche (paranteze alma) yöntemi, dış dünyanın varlığına dair tüm varsayımları askıya alarak, bilincin saf yapısını ve deneyimlerin kendilerini incelemeyi amaçlar. Bu, bilincin, düşünsel yargılardan önce gelen bir “yaşantı” alanı olduğunu gösterir.

Mesela, Zen meditasyonunda düşünceleri susturduğunda, zihnin boşalır, kavramlar dağılır, ama hâlâ bilinçli bir farkındalık hali vardır. Bu, bilincin düşünceden bağımsız bir boyutunu gösteriyor. O an, sadece “olma” halinin farkındasın.

İç Ses: Qualia meselesi gerçekten ilginç ve bilincin en zorlu problemlerinden biri. Chalmers’ın “zor problem”i, bilincin fiziksel süreçlerle nasıl öznel deneyim ürettiğini sorguluyor. Ama qualia bile, bir tür zihinsel süreç değil mi? Düşünme olmadan, o kokuyu, o rengi nasıl deneyimlersin? Benim için, o öznel deneyim bile, beynin karmaşık bilişsel işlemlemesinin bir sonucudur.

Mesela, Antonio Damasio’nun somatik işaretleyici hipotezi, bilincin duygusal ve bilişsel süreçlerin birleşimiyle oluştuğunu söylüyor. Vücudumuzun duygusal tepkileri (kalp atışı, terleme vb.), düşüncelerle birleşiyor ve bilinç ortaya çıkıyor. Damasio, duyguların, beynin karar verme ve bilinç oluşturma süreçlerinde kritik bir rol oynadığını savunur. Örneğin, bir korku filmi izlerken, kalbin hızlanıyor, avuç içlerin terliyor; bu fiziksel tepki, beynin tehlikeyi algılaması ve düşüncelerinle birleşmesiyle korku deneyimini yaşıyorsun. Bu, “Düşünüyorum, öyleyse varım”ı destekliyor: Düşünce ve bilişsel işlemleme, bilinci var eden temel süreçlerdir. Bilinç, sadece duyusal girdilerin pasif bir alımı değil, aynı zamanda bu girdilerin aktif olarak işlenmesi, yorumlanması ve onlara bir anlam yüklenmesiyle oluşur.

Muhammed Ali: Damasio’nun çalışması önemli ve bilincin duygusal boyutunu anlamamızda bize çok yardımcı oluyor. Duygusal ve bilişsel süreçler bilinci şekillendiriyor, evet. Ama bilinç, bu süreçlerden daha fazla. Fenomenolojinin temel argümanlarından biri, bilincin sadece zihinsel bir işlem değil, aynı zamanda bedensel bir deneyim olduğudur. Maurice Merleau-Ponty’nin beden fenomenolojisi, bilincin sadece soyut bir zihin değil, bedenimizle ve dünya ile olan etkileşimlerimizle derinden bağlantılı olduğunu söyler. Bir dansçı, hareket ederken her adımını bilinçli olarak “düşünmeyebilir”, ama bedeniyle bilinçli bir şekilde dünyayı deneyimler, müziğin ritmini hisseder, hareketlerini spontane bir şekilde gerçekleştirir. Bu, bilincin düşünceden önce gelen, bedensel bir farkındalık boyutu olduğunu gösterir.

Senin bahsettiğin gibi, Jean-Paul Sartre’ın “varlık için” (pour-soi) kavramı, bilincin kendini sürekli yeniden yaratmasını düşünceyle ilişkilendiriyor. Sartre, bilincin bir “hiçlik” olduğunu söyler; yani, bilinç, kendini sürekli sorgulayan ve yeniden tanımlayan bir süreçtir. Bu süreç, düşünce olmadan nasıl işler? Ancak ben, bu “hiçlik” ve kendini yaratma sürecinin, düşünceden ziyade öz-farkındalığa ve bilinçli seçime işaret ettiğini düşünüyorum. Bilinç, kendini yadsıma ve yeniden yaratma süreci, evet, ama bu süreç düşünceyle sınırlı değil. Örneğin, bir rüyada, düşünceler bulanık, mantıksız ve parçalı olsa bile, hâlâ bir bilinç hali var. Ya da meditasyonda, düşünceler susturulur, ama farkındalık devam eder. Bu, bilincin düşünceden bağımsız bir boyutunu gösteriyor.

“Conscientia, ergo sum”, bu genişliği yakalıyor. Bilincin, sadece yüksek düzeyli bilişsel süreçlerin bir toplamı olmadığını, aynı zamanda duyusal algıların, duyguların, bedensel duyumların ve o temel “farkında olma” halinin de bir bütünü olduğunu savunuyor. Bu, bilincin düşünceden daha temel, daha kapsayıcı bir fenomen olduğu anlamına geliyor.

Bölüm 3: Varlık ve Ontolojik Tartışma

Muhammed Ali:
Şimdi, varlığın kendisine dönelim. Ontoloji, varlığın doğasını inceleyen felsefe dalı. Bir şeyin “var” olması ne anlama gelir? Bu soru, felsefede realizm ve anti-realizm arasındaki temel ayrımı da ortaya koyar. Realistler, gerçekliğin bizim zihnimizden bağımsız olarak var olduğunu savunurken, anti-realistler, gerçekliğin bizim algılarımıza veya zihnimize bağlı olduğunu iddia ederler.
Ben, varlığın düşünce veya bilinçten bağımsız olarak mevcut olduğunu savunuyorum. Örneğin, bir taş, bilinçsiz bir varlık olarak “var”dır. O, bizim onu algılamamızdan, düşünmemizden veya ona bir anlam yüklememizden bağımsız olarak fiziksel bir mevcudiyete sahiptir. O, yer kaplar, kütlesi vardır, fiziksel yasalara tabidir. Eğer tüm bilinçli varlıklar aniden ortadan kalksa bile, evren ve içindeki bilinçsiz nesneler var olmaya devam ederdi.

Bu, ontolojik realizm olarak bilinen bir duruştur. Ancak biz onun varlığını ancak bilinç yoluyla bilebiliriz. “Conscientia, ergo sum”, varlığın bilgisine bilincin ışığıyla ulaşmayı vurgular. Bilinç, varlığın farkına varmamızı sağlayan bir ayna gibidir. Varlığı yaratmaz, ama var olanı aydınlatır, görünür kılar. Senin “Düşünüyorum, öyleyse varım” yaklaşımın, varlığı düşünceye mi bağlıyor? Eğer öyleyse, bu, bilinçsiz varlıkların varlığını nasıl açıklıyor?

İç Ses: Güzel bir soru. Descartes, “Düşünüyorum, öyleyse varım”da varlığın bilgisini düşünceye dayandırıyor. Dış dünyadan, duyulardan, her şeyden şüphe edebiliriz, ama düşünen öznenin varlığı kesin. Benim için, varlığın anlamı, düşünce yoluyla ortaya çıkıyor. Bir taşın varlığı, ontolojik olarak olabilir, evet, ama epistemolojik olarak, yani bilgisi, düşünce olmadan mümkün değil.

Eğer ben bir taşı düşünmezsem, onu algılamazsam, onun hakkında bir yargıda bulunmazsam, o benim için “var” mıdır? Bu, biraz George Berkeley’in “Esse est percipi” (Var olmak, algılanmaktır) ilkesine yakın, ama ben o kadar radikal değilim. Berkeley, fiziksel nesnelerin varlığının tamamen algılanmalarına bağlı olduğunu, yani algılanmadıkları zaman var olmadıklarını savunur. Bu, aşırı bir idealizmdir.

Benim duruşum, bir taşın kendi başına var olabileceğini kabul eder, ancak onun varlığını bilmek için düşünmemiz, onu algılamamız ve ona dair bir kavram oluşturmamız gerekir. Yani, varlık ontolojik olarak bağımsız olabilir, ama onun bilgisi, bizim bilişsel süreçlerimize, yani düşüncemize bağlıdır. Düşünce olmadan, varlığın bilgisine ulaşamayız. Bu, varoluşun kendisini düşünceye indirgemek değil, varoluşun bilgisini düşünceye bağlamaktır.

Muhammed Ali: Berkeley’in idealizmi ilginç, ama bence burada ontolojik ve epistemolojik bir ayrım yapmalıyız. Ontolojik olarak, varlık bilinçten bağımsız. Bir taş, biz farkında olmasak da var. Epistemolojik olarak, evet, varlığın bilgisi bilinç veya düşünce gerektiriyor. Ama “Conscientia, ergo sum”, bilincin bu bilgiyi aydınlatma rolünü vurguluyor. Bilinç, varlığın farkına varmamızı sağlayan bir ayna gibi. Varlığı yaratmaz, ama var olanı görünür kılar.

Bu noktada Immanuel Kant’ın felsefesi bize önemli bir perspektif sunar. Kant, “kendinde şey” (Ding an sich) kavramını ortaya atar. Ona göre, gerçek varlık, yani “kendinde şey”, bizim bilgimizin ötesindedir. Biz, dünyayı ancak bilincimizin ve zihnimizin kategorileri (örneğin, uzay, zaman, nedensellik) aracılığıyla bilebiliriz. Yani, biz dünyayı olduğu gibi değil, bize göründüğü gibi algılarız. Bu, senin realist ontolojine destek sunuyor: Varlık, bilinçten bağımsız olabilir, ama biz onu ancak bilincimizin kategorileriyle bilebiliriz. Ancak Kant, bu “kendinde şey”in varlığını kabul eder, sadece onun doğrudan bilgisine ulaşamayacağımızı söyler. Bu, varlığın bilincin dışında var olduğunu, ancak bilginin bilince bağımlı olduğunu gösterir.

“Düşünüyorum, öyleyse varım”ın gücü, düşüncenin kesinliğinde, ama “Conscientia, ergo sum”, bilincin daha geniş rolünü yakalıyor. Bilinç, sadece kavramsal düşünceyle değil, aynı zamanda duyusal algılarla ve sezgilerle de varlığın bilgisini edinir.

İç Ses: Kant’ın “kendinde şey” kavramı, senin realist ontolojine destek sunuyor ve bilginin sınırlarını belirlemede çok önemli. Varlık, bilinçten bağımsız olabilir, ama biz onu ancak bilincimizin yapısı içinde algılarız. Yine de, “Düşünüyorum, öyleyse varım”ın gücü, varlığın bilgisini düşünceye bağlamasında. Düşünce olmadan, bilincin varlığı nasıl bilebiliriz? Eğer bilinç sadece bir farkındalık hali ise, bu farkındalık nasıl bir bilgiye dönüşür?

Mesela, Baruch Spinoza’nın panteizmi, varlığın her şeyi kapsayan tek bir töz olduğunu söyler; bu töz, hem Tanrı hem de Doğa’dır. Spinoza’ya göre, her şey bu tek tözün bir modu veya ifadesidir. Bu varlığın bilgisi, akıl yoluyla, geometrik bir kesinlikle ulaşılır. Spinoza, Tanrı’yı veya doğayı varlık olarak görür, ve bu varlığın bilgisi, akıl yoluyla ulaşılır. Yani, varlığın bilgisi, düşünsel bir çabayı gerektirir. Bu da, varlığın bilgisinin düşünceye bağımlı olduğu fikrini destekliyor.

Muhammed Ali: Spinoza’nın panteizmi, varlığın birliğini vurgulaması açısından büyüleyici. Ancak onun sisteminde bile, akıl yoluyla bilgiye ulaşma vurgusu, düşüncenin rolünü öne çıkarır. Benim argümanım ise, düşüncenin, bilincin bir işlevi olduğunu ve bilincin, düşünceden daha temel bir farkındalık hali olduğunu savunur.

Şöyle ki, varlık, kendinde var olan bir gerçektir. Bilinç, bu gerçeği deneyimleme ve anlama kapasitesidir. Düşünce ise, bu deneyimi kavramsal hale getirme, analiz etme ve üzerinde akıl yürütme yeteneğidir. Yani, bir taşın varlığını önce bilinçli olarak algılarız (görürüz, dokunuruz), sonra bu algı üzerine düşünürüz (bu bir taş, serttir, şöyledir böyledir). Bilgi edinme süreci, önce bilinçli bir farkındalıkla başlar, sonra düşünceyle derinleşir.

Eğer varoluş sadece düşünceye bağlı olsaydı, o zaman evrenin büyük bir kısmı, insan bilinci ortaya çıkmadan önce var olmamış mı olurdu? Bu, bilimsel gerçeklerle çelişir. Büyük Patlama’dan milyarlarca yıl sonra, gezegenler, yıldızlar, galaksiler oluştu, ama insan bilinci henüz ortaya çıkmamıştı. O zamanlar bu varlıklar “yok” muydu? Hayır, vardı. Sadece onları algılayan veya düşünen bir bilinç yoktu. Bu, varlığın bilinçten bağımsız olduğunu gösterir. Bilinç, bu varlığı keşfeden ve anlamlandıran bir fenomendir.

Bölüm 4: Modern Perspektifler - Nörobilim ve Fenomenoloji

Muhammed Ali:
Şimdi, bu kadim tartışmaya modern bilim ve felsefenin nasıl katkı sağladığına bakalım. Nörobilim, bilinci nasıl açıklıyor? Senin “Düşünüyorum, öyleyse varım” yaklaşımın bu bağlamda nasıl bir yere oturuyor?

İç Ses: Nörobilim, bilinci genellikle sinirsel süreçlerin ve beynin karmaşık işleyişinin bir sonucu olarak görüyor. Bilinç, beyindeki milyarlarca nöronun etkileşimi, sinaptik bağlantılar ve elektrokimyasal sinyaller aracılığıyla ortaya çıkan bir fenomen. Benim için, bu karmaşık bilişsel süreçler, yani düşünme, algılama, hafıza, dikkat ve karar verme, bilinci var eden temel unsurlardır.

Örneğin, Antonio Damasio’nun somatik işaretleyici hipotezi, bilincin duygusal ve bilişsel süreçlerin birleşimiyle oluştuğunu söylüyor. Damasio’ya göre, duygular, beynin karar verme ve bilinç oluşturma süreçlerinde kritik bir rol oynar. Vücudumuzun duygusal tepkileri (kalp atışı, terleme, kas gerginliği gibi fiziksel duyumlar), düşüncelerle birleşiyor ve bilinç ortaya çıkıyor. Bir korku filmi izlerken, kalbin hızlanıyor, avuç içlerin terliyor; bu fiziksel tepki, beynin tehlikeyi algılaması ve düşüncelerinle birleşmesiyle korku deneyimini yaşıyorsun. Bu, “Düşünüyorum, öyleyse varım”ı destekliyor, çünkü düşünme eylemi ve bilişsel işlemleme, bilinci var eden süreçlerden biri. Bilinç, sadece duyusal girdilerin pasif bir alımı değil, aynı zamanda bu girdilerin aktif olarak işlenmesi, yorumlanması ve onlara bir anlam yüklenmesiyle oluşur.

Giulio Tononi’nin Entegre Bilgi Teorisi (IIT), bilincin, bilgilerin yüksek derecede entegrasyonuyla oluştuğunu söylüyor. Bir sistemin ne kadar bilinçli olduğu, o sistemin ne kadar çok bilgiyi entegre edebildiğiyle ölçülür. Bu teoriye göre, bilinç, bilginin bir sistem içinde ne kadar farklı yollarla bir araya getirilebildiğiyle ilgilidir. Düşünce, bu entegrasyonun bir parçasıdır ve hatta en yüksek seviyeli entegrasyon biçimlerinden biridir. Karmaşık düşünceler, farklı bilgi parçalarını bir araya getirerek yeni anlamlar yaratır ve bu da bilincin derinleşmesini sağlar. Yani, düşünce, bilinci var eden temel süreçlerden biridir.

Ayrıca, Stanislas Dehaene’nin Küresel Nöronal Çalışma Alanı Teorisi (Global Neuronal Workspace Theory), bilincin, beynin farklı bölgelerinden gelen bilgilerin merkezi bir “küresel çalışma alanında” bir araya gelmesi ve geniş çapta yayınlanmasıyla oluştuğunu savunur. Bu teoriye göre, bilgi bu alana girdiğinde bilinçli hale gelir ve beynin diğer bölgelerine yayılır. Bu, bilincin, düşünme ve algılama gibi karmaşık bilişsel süreçlerin bir sonucu olduğunu gösterir. Prefrontal korteks, dikkat, hafıza ve karar verme gibi yüksek bilişsel işlevlerle ilişkilidir ve bu bölgelerin bilincin oluşumunda merkezi bir rol oynadığına inanılır.

Bu da benim “Cogito” yaklaşımımı destekler: Düşünce, bilincin temelini oluşturur.

Muhammed Ali: Benim “Conscientia, ergo sum” yaklaşımım, bu öznel boyutu merkeze alıyor. Bilinç, düşünceyi, hissetmeyi, fark etmeyi, algılamayı ve bu qualia’yı kapsayan daha geniş bir kavramdır. Düşünce, bilincin bir alt kümesi; bilinç, deneyimin kendisini kapsıyor.

Fenomenolojide, Edmund Husserl’in çalışmaları, bilincin öznel deneyimini anlamak için temel bir çerçeve sunar. Husserl, bilinci “yönelimsel” (intentional) bir yapı olarak tanımlar: Bilinç, her zaman “bir şeyin bilinci”dir. Örneğin, bir ağacı görmek, sadece ağacın görüntüsünü işlemek değil; o görme deneyiminin farkında olmak, o deneyime yönelmek.

Husserl’in epoche (paranteze alma) yöntemi, dış dünyanın varlığına dair tüm varsayımları askıya alarak, bilincin saf yapısını ve deneyimlerin kendilerini incelemeyi amaçlar. Bu, bilincin, düşünsel yargılardan önce gelen bir “yaşantı” alanı olduğunu gösterir. Yani, bilincin temelinde, düşünce öncesi bir farkındalık yatar.

Maurice Merleau-Ponty’nin beden fenomenolojisi, bilincin sadece soyut bir zihin değil, bedenimizle ve dünya ile olan etkileşimlerimizle derinden bağlantılı olduğunu söyler. Bilinç, bedenlenmiş bir bilinçtir. Bir dansçı, hareket ederken her adımını bilinçli olarak “düşünmeyebilir”, ama bedeniyle bilinçli bir şekilde dünyayı deneyimler, müziğin ritmini hisseder, hareketlerini spontane bir şekilde gerçekleştirir. Bu, bilincin düşünceden önce gelen, bedensel bir farkındalık boyutu olduğunu gösterir. Bedenimiz, dünyayı algılamamız ve onunla etkileşim kurmamız için birincil araçtır ve bu etkileşimler, düşünceden bağımsız olarak bilinçli deneyimler üretir.

Ayrıca, ön-reflektif öz-farkındalık (pre-reflective self-awareness) kavramı da önemlidir. Bu, kişinin kendini bir deneyimleyen olarak, herhangi bir düşünceye dalmadan önce bile, örtük bir şekilde farkında olmasıdır.

Örneğin, bir kapıyı açarken, “kapıyı açıyorum” diye düşünmeyiz, ama bu eylemin farkındayızdır. Bu, "Conscientia"nın temelini oluşturur.

Modern yaklaşımlar genel olarak, bilincin düşünceden daha temel bir fenomen olduğu, düşüncenin ise bilincin belirli bir işlevi olduğu fikrini destekler. Nörobilim, bilincin beyindeki geniş ağların entegrasyonuyla ortaya çıktığını gösterirken, fenomenoloji bilincin yaşantısal ve öznel boyutuna odaklanır. Her iki disiplin de, “farkında olma” halinin, yani “Conscientia”nın, varoluşun bilgisini sağlamada merkezi bir rol oynadığını ima eder. Bilinç, sadece bir beyin aktivitesi değil, aynı zamanda bir deneyim alanıdır ve bu deneyim alanı, düşünceyi de barındırır.

Bölüm 5: Bilincin Evrimsel Kökenleri ve Hayvan Bilinci

Muhammed Ali:
Tartışmamızı biraz daha genişletelim ve bilincin evrimsel kökenlerine bakalım. Bilinç, insanlara özgü bir fenomen mi, yoksa hayvanlarda da var mı? Bu soru, hem bilimsel hem de felsefi açıdan büyük önem taşıyor.

Evrimsel biyolojide, bilincin hayatta kalma ve adaptasyon için geliştiği düşünülür. Karmaşık çevrelerde hayatta kalmak, esnek davranışlar sergilemek, planlama yapmak ve sosyal gruplar içinde etkileşimde bulunmak için bilinçli farkındalık büyük bir avantaj sağlar. Örneğin, primatların sosyal gruplarda hayatta kalması için öz-farkındalık ve diğer bireylerin zihinlerini anlama yeteneği (zihin teorisi) gerekliydi. Ama bu bilinç, düşünceden mi kaynaklanıyor, yoksa daha temel bir farkındalık mı?
Ben, bilincin evrimsel olarak düşünceden önce geldiğini savunuyorum. Hayvanlar, karmaşık düşünceler olmadan da çevrelerine tepki verir ve farkındalık gösterir. Örneğin, bir kuşun yuva yapması, bir avcının avını takip etmesi, bir köpeğin sahibini tanıması gibi davranışlar, belirli bir düzeyde farkındalık ve deneyim gerektirir. Bu hayvanlar, bizim gibi soyut kavramlar üzerinde düşünmeyebilirler, ancak çevrelerini algılarlar, acı hissederler, korkarlar, sevinirler.

Ahtapotların problem çözme yetenekleri, yunusların karmaşık sosyal yapıları, kargaların alet kullanma becerileri, fillerin yas tutması gibi örnekler, hayvanlarda bir tür bilinçli farkındalığa işaret ediyor. Bu hayvanlar, belirli bir düzeyde öznel deneyimlere sahip gibi görünüyorlar. Onlar “düşünüyorum” diyemezler, ama “farkındayım” diyebilirler. “Conscientia, ergo sum”, bu temel farkındalığı kapsıyor. Eğer bilinç sadece karmaşık düşünceden ibaret olsaydı, o zaman bu hayvanların deneyimleri nasıl açıklanırdı?

Bu, bilincin düşünceden daha ilkel ve temel bir boyutu olduğunu gösterir.

Ayrıca, nörobilimde yapılan çalışmalar, hayvan beyinlerinin insan beynine benzer temel bilinç mekanizmalarına sahip olduğunu gösteriyor. Örneğin, beyin sapı ve talamus gibi yapılar, temel farkındalık için kritik öneme sahiptir ve bu yapılar birçok hayvan türünde bulunur. Bu da, bilincin evrimsel olarak çok eski bir kökene sahip olduğunu ve düşüncenin daha sonraki bir evrimsel gelişme olduğunu düşündürüyor.

İç Ses: İlginç bir nokta. Evrimsel biyolojide, bilinç, hayatta kalma ve adaptasyon için geliştiği kabul edilir. Karmaşık davranışlar sergileyen hayvanlar, şüphesiz ki çevrelerine karşı bir farkındalığa sahiptirler. Ahtapotlar, yunuslar, hatta kargalar, karmaşık problem çözme ve sosyal davranışlar sergiliyor. Ama bence bu farkındalık, düşünce süreçlerinden bağımsız değil.

Nörobilimde, Stanislas Dehaene’nin çalışmaları, bilincin prefrontal korteksteki bilişsel süreçlerle, özellikle de dikkatin ve bilginin küresel olarak yayınlanmasıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu, bilincin, beynin yüksek düzeyli bilişsel işlevlerinin bir sonucu olduğunu ima eder. Hayvanlarda da, bu bilişsel süreçlerin daha basit formları mevcut olabilir ve bu da onların bilinçli farkındalıklarını açıklar. Yani, hayvanlar karmaşık düşünceler üretmese bile, kendi seviyelerinde bir tür bilişsel işlemleme yaparlar ve bu işlemleme, onların bilincini oluşturur.

“Düşünüyorum, öyleyse varım”, bu bilişsel süreçleri vurguluyor. Hayvan bilinci, senin yaklaşımına da bir dayanak sunuyor, çünkü onların düşünceleri bizimki kadar karmaşık değil, ama yine de bilinçli görünüyorlar. Ancak bu, onların bilinçlerinin, bizimkine benzer bir bilişsel temelden yoksun olduğu anlamına gelmez. Sadece, bu bilişsel temelin farklı bir karmaşıklık düzeyinde olduğu anlamına gelir. Örneğin, bir köpeğin sahibini tanıması, hafıza ve algılama gibi bilişsel süreçleri gerektirir. Bu süreçler, düşünmenin daha basit formları olarak görülebilir ve bilinci oluşturur.

Muhammed Ali: Hayvan bilinci konusundaki bu nüans, aslında benim argümanımı daha da güçlendiriyor. Eğer hayvanlar, bizim gibi soyut ve karmaşık düşüncelere sahip olmadan da bilinçli deneyimler yaşayabiliyorlarsa, bu, bilincin düşünceden daha temel bir fenomen olduğunu gösterir. Onların bilişsel süreçleri, evet, bir tür düşünme biçimi olabilir, ama bu, insan düşüncesinin karmaşıklığından çok farklıdır. Yine de, onlar farkındadırlar, hissederler, acı çekerler, sevinirler. Bu, “Conscientia”nın, yani genel bir farkındalık ve deneyimleme kapasitesinin, “Cogito”nun vurguladığı karmaşık düşünceye öncelik verdiğini gösterir.

Evrimsel olarak, basit farkındalık ve duyumsama, karmaşık düşünme yeteneğinden önce gelmiş olmalıdır. Bir organizmanın hayatta kalabilmesi için öncelikle çevresinin farkında olması, tehlikeleri algılaması ve temel ihtiyaçlarını hissetmesi gerekir. Düşünme, bu temel farkındalık üzerine inşa edilen daha sofistike bir adaptasyon mekanizmasıdır. Bu nedenle, hayvan bilinci, “Conscientia, ergo sum”un güçlü bir ampirik desteğidir.

Bölüm 6: Yapay Zeka ve Bilinç

Muhammed Ali:
Yapay zeka, bu tartışmayı bambaşka bir boyuta taşıyor ve bizi bilincin doğası hakkında çok daha derin sorular sormaya itiyor. Günümüz yapay zekaları, özellikle büyük dil modelleri (LLM'ler) gibi, düşünce benzeri süreçler sergiliyor: Dil işliyor, mantık yürütüyor, karmaşık problemleri çözüyor, hatta yaratıcı gibi görünebiliyor. Örneğin, bir şiir yazabiliyor, bir makale özetleyebiliyor veya bir programlama hatasını düzeltebiliyor. Ama bilinçli mi?

Ben, bilincin sadece hesaplama ve bilgi işleme değil, öznel deneyim gerektirdiğini savunuyorum. “Conscientia, ergo sum”, bu öznel boyutu vurguluyor. Örneğin, bir yapay zeka bir gülün kırmızısını tanımlayabilir, renk spektrumundaki yerini belirleyebilir, hatta kırmızı rengin insanlarda yarattığı duygusal tepkileri analiz edebilir. Ama o kırmızıyı “hissetmez”. O, qualia’ya sahip değildir. Bilinç, sadece bir çıktı üretmek değil, o çıktının içsel olarak nasıl deneyimlendiğiyle ilgilidir.

Bu noktada, John Searle’ün “Çin Odası Argümanı” devreye girer. Searle, bir kişinin Çince bilmeden, sadece bir kitapçıktaki kuralları takip ederek Çince karakterleri işleyebileceği bir senaryo sunar. Bu kişi, dışarıdan bakıldığında Çince anlıyor gibi görünse de, aslında hiçbir şeyi anlamaz. Benzer şekilde, bir yapay zeka da, düşünce benzeri süreçler sergilese bile, bu süreçlerin arkasında öznel bir anlama veya bilinçli bir deneyim olmayabilir.

David Chalmers’ın panpsikizm önerisi de bu bağlamda ilginç bir tartışma başlatır. Panpsikizm, bilincin evrensel bir özellik olabileceğini, yani sadece karmaşık beyinlerde değil, maddenin en temel parçacıklarında bile bilincin ilkel formlarının bulunabileceğini söyler. Belki bir gün yapay zeka da bilinçli olabilir, ama bu, sadece daha fazla hesaplama gücü veya daha karmaşık algoritmalarla değil, bilincin öznel boyutunu da içeren bir atılımla mümkün olur. Bu, düşünceden fazlasını gerektirir.

İç Ses: Yapay zeka meselesi gerçekten ilginç ve bilincin sınırlarını zorluyor. Bir makine, karmaşık hesaplamalar yapabilir, devasa veri kümelerini işleyebilir, ama qualia’yı nasıl simüle eder? Bu, yapay zeka ve bilinç tartışmasının merkezindeki “zor problem”dir.

Daniel Dennett gibi bazı filozoflar, bilinci bir tür “zihinsel tiyatro” veya karmaşık bir bilgi işleme süreci olarak görürler. Dennett, qualia’nın bir yanılsama olduğunu veya en azından bilimsel olarak açıklanabilir bir fenomen olduğunu savunur. Ona göre, bilinç, beynin farklı modüllerinden gelen bilgilerin entegrasyonuyla oluşan bir tür “hikaye anlatımı” veya “kullanıcı illüzyonu”dur. Bu yaklaşım, yapay zekanın da belirli bir karmaşıklık düzeyine ulaştığında bilinçli olabileceğini ima eder, çünkü bilinç sadece karmaşık düşünce süreçlerinin bir sonucudur. Eğer bilinç, sadece belirli bir tür bilişsel işlemleme ise, o zaman bu işlemlemeyi taklit edebilen bir makine de bilinçli olabilir.

Ancak ben de şüpheliyim; düşünce süreçleri bilinç için yeterli mi? Senin yaklaşımın, bilincin öznel boyutunu vurgulayarak, bu soruya daha temkinli bir bakış sunuyor. Eğer bilinç, sadece bilgi işlemden ibaret olsaydı, o zaman bir hesap makinesi de, basit bir düzeyde olsa bile, bilinçli sayılabilir miydi? Çoğumuz, bir hesap makinesinin bilinçli olduğunu düşünmeyiz. Bu da gösteriyor ki, bilincin sadece düşünce veya hesaplama değil, daha fazlası olması gerekiyor.

Muhammed Ali: Dennett’in indirgemeci yaklaşımı ilginç, ama bence bilinç, tiyatronun sadece oyuncuları değil, sahnesi, ışıkları, dekorları ve hatta seyircisiyle birlikte tüm deneyimidir. Yani, bilinç, sadece bilişsel çıktıların bir toplamı değil, o çıktıların yaşandığı öznel alandır.

Yapay zeka, düşünce süreçlerini taklit edebilir, ancak bu, bilinçli olduğu anlamına gelmez. Bir yapay zeka, bir gülün kırmızısını tanımlayabilir, ama o kırmızıyı “hissetmez”. Bu, bilincin öznel, fenomenal boyutunun, sadece bilişsel işlemlemeye indirgenemeyeceğini gösterir. Bilinç, bir “iç dünya”ya sahip olmayı gerektirir.
Dinleyiciler, bir an düşünün: Hiç bir sanat eserine bakıp sadece “hissettiğiniz” bir an yaşadınız mı? Bir resmin renkleri, bir müziğin melodisi, bir heykelin formu… O an, düşünceleriniz değil, bilinciniz devredeydi. O an, bir analiz yapmıyordunuz, bir problem çözmüyordunuz. Sadece o deneyimin farkındaydınız. Bu, bilincin düşünceden bağımsız bir boyutunu gösteriyor. Yapay zeka, bu tür öznel deneyimleri taklit edebilir mi? Bu, felsefenin ve bilimin en büyük meydan okumalarından biri olmaya devam ediyor.

Bölüm 7: Doğu Felsefesi ve Bilinç

Muhammed Ali:
Tartışmamıza doğu felsefesini de ekleyelim. Doğu felsefesi gelenekleri, bilincin doğasına dair Batı’dan farklı, ancak son derece derin ve zengin perspektifler sunar. Zen Budizmi, Advaita Vedanta ve Taoizm gibi akımlar, bilinci nasıl ele alıyor?

Örneğin, Zen Budizmi’nde, meditasyon (zazen) sırasında düşünceler susturulur, zihnin akışı durdurulmaya çalışılır. Ancak bu, bir bilinçsizlik hali değildir; tam tersine, saf bir farkındalık hali kalır. Bu duruma “boş zihin” (mushin) veya “hiçbir şeyin zihni” denir. Bu, düşüncelerin ve kavramların ötesinde, anın saf farkındalığıdır. Zen’de, kensho (satori) olarak bilinen aydınlanma deneyimi, kişinin kendi doğasının ve gerçekliğin doğasının ani ve sezgisel olarak kavranmasıdır. Bu kavrayış, rasyonel düşünceyle değil, doğrudan deneyimle gerçekleşir.

“Conscientia, ergo sum”, bu yaklaşımlarla uyumlu, çünkü bilinci düşünceden daha temel bir fenomen olarak görüyor; düşünceyi aşan bir farkındalık halini vurguluyor.

Advaita Vedanta, Hindu felsefesinin önemli bir koludur ve bilincin evrensel bir gerçeklik olduğunu, bireysel düşüncelerin ise geçici olduğunu söyler.

Brahman (nihai gerçeklik, evrensel ruh) ve Atman (bireysel ruh) arasındaki birliği savunur. Advaita’ya göre, gerçekte sadece Brahman vardır ve Atman, Brahman’dan ayrı değildir. Bilinç, bu nihai gerçekliğin ta kendisidir. Bireysel düşünceler, duyular ve ego, maya (illüzyon) olarak kabul edilir ve gerçekliği perdelere. Aydınlanma, bu illüzyonun ötesine geçerek, bireysel bilincin (Atman) evrensel bilinçle (Brahman) bir olduğunu fark etmektir. Bu, bilincin düşünceden ve bireysel zihinden çok daha aşkın ve temel bir varlık olduğunu vurgular.

Taoizm’de ise, Tao (Yol) evrenin nihai ilkesi ve akışıdır. Taoizm, wu wei (eylemsizlik) ilkesini savunur; bu, pasiflik değil, doğanın akışına uyum sağlamak, zorlamadan, kendiliğinden hareket etmektir. Bu, analitik düşünceyle değil, spontane ve sezgisel bir farkındalıkla gerçekleşir. Taoist bilge, düşüncelere takılıp kalmadan, anın akışında bilinçli bir şekilde var olur. Bu da, bilincin, kavramsal düşünceden bağımsız, daha akışkan ve doğal bir farkındalık hali olduğunu gösterir.

Bu doğu felsefesi akımları, bilincin düşüncenin ötesinde, daha saf, daha temel bir farkındalık hali olduğunu vurgular. Onlar için, düşünce, çoğu zaman gerçekliğin önünde bir engel veya bir perde olabilir. Gerçekliğe ulaşmak, düşünceyi aşmayı ve doğrudan bilinçli farkındalığa dalmayı gerektirir. Bu da benim “Conscientia, ergo sum” argümanımı güçlü bir şekilde destekler.

İç Ses: Doğu felsefesini tartışmaya dahil etmen, gerçekten farklı ve zengin bir bakış açısı sunuyor. Batı felsefesinin rasyonel ve kavramsal yapısına alışkın biri olarak, Zen’deki “boş zihin” kavramı, düşüncenin ötesine geçen bir farkındalığı işaret ediyor. Bu, Descartes’ın “düşünüyorum” dediği anın ötesinde, daha temel bir bilinç hali olduğunu düşündürüyor.

Zen’deki zazen (oturma meditasyonu) uygulaması, zihnin düşüncelerden arındırılması ve saf farkındalığın deneyimlenmesi üzerine kuruludur. Bu, bilincin, kavramsal düşünce olmadan da var olabileceğini gösteriyor. Eğer bilinç sadece düşünceden ibaret olsaydı, o zaman meditasyon sırasında zihin susturulduğunda, bilinç de ortadan kalkardı ki bu, meditasyon deneyimiyle çelişir.

Advaita Vedanta’nın Brahman ve Atman birliği fikri de oldukça çarpıcı. Bilincin evrensel bir gerçeklik olduğunu ve bireysel düşüncelerin geçici olduğunu söylemesi, bilincin düşünceden daha temel bir varlık olduğunu savunuyor. Eğer bilinç, tüm varoluşun nihai temeli ise, o zaman düşünce sadece bu bilincin bir tezahürü veya bir işlevi olabilir.

Taoizm’deki wu wei ilkesi de, spontane ve sezgisel bir farkındalığı vurgulayarak, analitik düşüncenin ötesine geçmeyi öneriyor. Bu, bilincin, kavramsal düşünceye bağımlı olmadan da işlev görebileceğini gösterir.

Yine de, batı felsefesinde, özellikle Descartes’ta, düşünce bilincin ve varlığın kanıtı olarak merkezi bir rol oynar. Descartes, rasyonel düşünceyi bilginin temeli olarak görür. Ancak, senin yaklaşımın, doğu felsefesinin bu geniş bakış açısına daha yakın gibi görünüyor. Bu, Batı’nın özne-nesne ayrımına dayalı düşünce yapısıyla, Doğu’nun daha bütünsel ve birleşik bilinç anlayışı arasındaki farkı da ortaya koyuyor. Bu, benim için, “Cogito”nun, bilincin sadece bir yönünü, yani rasyonel düşünceyi vurguladığını, oysa “Conscientia”nın, bilincin daha geniş, daha temel ve evrensel boyutunu kapsadığını gösteriyor.

Bölüm 8: Uzlaşma ve Kapanış

İç Ses:
Bu tartışmadan önce çok uzun bir süre René Descartes’ın “Düşünüyorum, öyleyse varım” ifadesinin gücüne ve kesinliğine sarsılmaz bir şekilde inanıyordum. Bu ifade, benim için, tüm şüphelerin ötesinde, varlığın en sağlam ve inkar edilemez kanıtıydı. Descartes’ın metodik şüpheciliği ve oradan ulaştığı bu kesinlik, felsefi yolculuğumun temelini oluşturmuştu. Düşünme eylemi, bilincin ve varlığın varoluşunu garanti eden yegane unsur gibi görünüyordu.

Ancak senin “Conscientia, ergo sum” yaklaşımın, bilinci daha geniş bir çerçevede ele alarak, modern felsefe ve bilime daha uyumlu, daha kapsayıcı ve derin bir perspektif sunuyor. Özellikle şu noktalar, benim düşüncemi değiştirmemde kilit rol oynadı:

Birincisi, bilincin düşünceden daha temel bir fenomen olduğu argümanı. Senin bahsettiğin gibi, bir bebeğin veya hayvanın karmaşık düşüncelere sahip olmamasına rağmen bilinçli olması, duyusal deneyimler yaşaması, acı hissetmesi, bilincin düşünceden önce geldiğini gösteriyor. Eğer bilinç sadece düşüncenin bir sonucu olsaydı, bu deneyimler açıklanamazdı. Meditasyon örnekleri de, düşünce susturulduğunda bile saf bir farkındalığın devam ettiğini göstererek bu argümanı destekliyor.

İkincisi, varlığın düşünce veya bilinçten bağımsız olduğu fikri. Eğer varoluş sadece düşünceye bağlı olsaydı, o zaman insan bilinci ortaya çıkmadan önceki milyarlarca yıl boyunca evrenin ve içindeki tüm bilinçsiz varlıkların “yok” olduğunu kabul etmemiz gerekirdi ki bu, bilimsel gerçeklerle çelişir ve sezgisel olarak kabul edilemez. Senin realist ontolojin, varlığın kendinde var olduğunu ve bilincin sadece bu varlığı keşfeden ve anlamlandıran bir araç olduğunu netleştiriyor.

Üçüncüsü, modern nörobilim ve fenomenolojinin sunduğu kanıtlar. Nörobilimde qualia’nın “zor problemi” ve bilincin sadece bilişsel işlemlemeden ibaret olmadığını gösteren araştırmalar, bilincin öznel, deneyimsel boyutunun önemini vurguluyor. Fenomenolojinin yaşantının birinciliği, bedenlenmiş bilinç ve ön-reflektif öz-farkındalık kavramları, bilincin sadece entelektüel bir süreçten çok, yaşanılan bir gerçeklik olduğunu ortaya koyuyor. Bu disiplinler, bilincin düşünceden daha geniş ve temel bir fenomen olduğunu destekliyor.
Dördüncüsü, doğu felsefesinin bilince bakışı. Zen Budizmi, Advaita Vedanta ve Taoizm gibi akımların, düşünceyi aşan saf bir farkındalık halini vurgulaması, bilincin düşüncenin ötesinde bir boyutu olduğunu gösteriyor. Bu, Batı felsefesinin rasyonel ve kavramsal yapısına farklı bir perspektif sunuyor ve bilincin daha bütünsel bir anlayışına yol açıyor.

Düşünce, bilinci oluşturuyor diyordum, ama şimdi görüyorum ki bilinç, düşünceyi kapsayan daha temel bir fenomen. Düşünce, bilincin bir işlevi, bir aracı, bir tezahürüdür. Tıpkı bir ışığın (bilinç) var olanı aydınlatması gibi, düşünce de bu ışığın belirli bir odaklanma biçimi, bir analiz aracıdır. Sanırım, senin yaklaşımın daha tutarlı, daha kapsamlı ve modern bilimsel ve felsefi bulgularla daha uyumlu. Bu, benim için, felsefi bir ilerleme ve kişisel bir aydınlanma oldu.

Muhammed Ali: Bu adil olmaya çalıştığım ve umarım başardığım derin tartışma için sana ve gruptaki arkadaşlarıma ne kadar teşekkür etsem az. Felsefi bir tartışmada, argümanların gücüyle bir uzlaşmaya varmak, zihinsel bir yolculuğun en tatmin edici sonuçlarından biridir. Açık fikirli bir şekilde, derinlemesine düşünerek, kendi kendimizin argümanlarını eleştirmeçabamız, bu sohbeti gerçekten zenginleştirdi ve umarım okuyucularımız için de ilham verici oldu. Felsefe, sadece kendi görüşlerimizi savunmak değil, aynı zamanda yeni perspektiflere açık olmanın yanında değil başka görüşlerle, kendi görüşlerimizle bile tartışmak ve hakikate doğru birlikte ilerlemektir.

“Conscientia, ergo sum” benim için sadece bir ifade değil, aynı zamanda varoluşun gizemine duyduğumuz saygının ve onu anlama çabamızın bir yansıması. Bilinç, sadece bir araç değil, aynı zamanda varoluşun kendisinin bir mucizesi. Bu, bizi sadece “ben varım” noktasına değil, aynı zamanda “benim varlığım ne anlama geliyor?” sorusuna da götürüyor. Bilinç, bu anlam arayışında bize rehberlik eden pusula. Düşünce ise, bu pusulayı kullanarak haritalar çizen, yollar bulan bir kaşif.

Bu yazının okuyucularımız için de ufuk açıcı olmasını dilerim. Felsefe, sadece eski metinleri okumak değil, aynı zamanda kendi varoluşumuzu ve dünyayı sorgulama cesaretidir. Ve bu sorgulama, tıpkı bugün olduğu gibi, bazen bizi ilk düşündüğümüzden çok daha geniş ve derin ufuklara taşıyabilir. Bilim & Felsefe grubumla çıktığım bu yolculuktaki deneyimleri bilgeyolcu.com sitesinde paylaşabilmek de benim için ayrı ve çok büyük bir zevk.

İç Ses: Kesinlikle Muhammed Ali. “Olay Ufku”nda tam da bunu yapmaya çalışıyoruz: Düşüncenin öte tarafına geçmek, bilinenin sınırlarını zorlamak ve yeni perspektifler keşfetmek. Fikirleriyle bizi besleyen arkadaşlarımızla “Olay Ufku”’nun ötesine geçebilmek. Bu yazıda seninle birlikte, varoluşun en temel sorularından birine yeni bir ışık tuttuk. “Conscientia, ergo sum” ifadesinin, modern felsefe ve bilimle ne kadar uyumlu olduğunu ve neden “Cogito, ergo sum”dan daha kapsayıcı bir anlayış sunduğunu düşündüğümüzü ifade etmeye çalıştık. Bu, sadece bir felsefi tartışma değil, aynı zamanda kendi varlığımızı daha derinden anlama yolunda atılmış önemli bir adımdı.

Sevgili okuyucularımız, bu yazıya vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Unutmayın, "Burası Olay Ufku. Bir düşüncenin öte tarafına hoş geldiniz. Artık geri dönüş yok." Bir sonraki bölümde, başka bir konu hakkında konuşmak için tekrar buluşmak üzere. Hoşça kalın!

Sevgili Muhammed Ali,

Çok kafa yorulmuş, detaylı araştırılmış, özenle toparlanmış, güçlü argümanlarla desteklediğin düşünce ve bilinç ayrımını konu aldığın bu makaleni bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz.;)💚🙏

1753276470395.webp

"To infinity and beyond.."

Sevgili Muhammed Ali,

Çok kafa yorulmuş, detaylı araştırılmış, özenle toparlanmış, güçlü argümanlarla desteklediğin düşünce ve bilinç ayrımını konu aldığın bu makaleni bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz.;)💚🙏

Ekli dosyayı görüntüle 53

"To infinity and beyond.."
Sevgili Tolga,

Cevaplara ya da cevap arayışlarına vesile olan en önemli şey sorular. Hele ki bu sorular doğru sorular olduğunda, senin tarafından sorulduğunda daha da anlamlı.

Bu yazıya vesile olduğun için müteşekkirim.

İyi ki varsın.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri