-
-
-
-
Kaygıların, psişeye ne kadar zarar verdiğine göre (şiddetine göre) sıralama:
Kaygıların toplumda görülme sıklığına göre (yaygınlığa göre) sıralama:
İnsan ruhsallığının (psişenin) en karanlık ve bir o kadar da şekillendirici olan "kaygı" (anksiyete) fenomenini bu iki farklı eksende (yıkıcılık ve yaygınlık) ele alan bu sıralamalar, klinik psikoloji, psikanaliz ve varoluşçu psikoterapinin çok temel bir özetini sunmaktadır.
Bu iki liste üzerine yapılacak bilimsel bir okuma, bize sadece psikolojik rahatsızlıkların doğasını değil, aynı zamanda medeniyetin nasıl inşa edildiğini ve "modern insanın" hangi acılarla boğuştuğunu da gösterecektir.
Gelin bu sıralamaları Gelişimsel (Psikanalitik) ve Sosyolojik (Varoluşçu) açılardan inceleyelim.
1. Şiddet ve Yıkıcılık Ekseni: Psişeye Verilen Zararın Gelişimsel Kökenleri
Kaygıların ruhsallığa ne kadar zarar verdiğini belirleyen temel kural, psikanalitik gelişim teorilerine dayanır: Bir kaygı, insan ömrünün gelişimsel aşamalarında ne kadar erken bir döneme aitse, psişeye (ruhsal aygıta) verdiği yapısal zarar o kadar büyük olur.
- Yok Olma / Dağılma (Annihilation) ve Bölünme / Parçalanma Kaygısı: Sıralamanın en başında yer alan bu kaygılar, yaşamın ilk aylarında (pre-ödipal dönem) ortaya çıkan, ego'nun henüz bütünleşmediği zamana ait "ilkel" kaygılardır. Ünlü psikanalist D.W. Winnicott bunları akla hayale sığmayan kaygılar (unthinkable anxieties) olarak adlandırır. Birey burada "başarısız olmaktan" veya "sevilmemekten" korkmaz; doğrudan varlığının silinmesinden, fiziksel ve ruhsal olarak un ufak olmaktan korkar. Bu nedenle psikotik spektrumda (örneğin şizofreni) veya ağır travmalarda görülür. Yıkıcılığı mutlaktır çünkü "Ben" (Ego) temelinden sarsılır.
- Terk Edilme / Nesne Kaybı Kaygısı: "Ben" yavaş yavaş oluşmuş, ötekiyle (örneğin anneyle) ilişki kurulmuştur. Margaret Mahler'in ayrılma-bireyleşme evresine denk gelir. Borderline (sınırda) kişilik örgütlenmelerinin çekirdeğidir. Psişe tamamen dağılmaz ama ötekinin yokluğu, kişinin dünyasında devasa bir kara delik açar.
- Hadım Edilme (Kastrasyon) ve Suçluluk Kaygısı: Freud'un Yapısal Kuramı'na göre (Ödipal ve sonrası dönem) bunlar "nevrotik" kaygılardır. Yani kişi artık delirmekten veya yok olmaktan korkmuyordur; bedensel bütünlüğünün zarar görmesinden (gücünü, iktidarını, performansını kaybetmekten) veya otorite (Süperego) tarafından cezalandırılmaktan korkuyordur. Bireye acı verse de, psişenin yapısal bütünlüğünü bozmaz.
- Boşluk ve Ölüm Kaygısı: Varoluşçu psikoterapiye (Irvin Yalom, Rollo May) göre bunlar evrenseldir. Yıkıcılıkları sıradan bir nevrozdan daha felsefi bir boyuttadır. Psikanalitik anlamda bir "kişilik parçalanması" yaratmazlar (eğer altta yatan başka bir patoloji yoksa); daha çok kronik bir tatminsizlik, depresyon ve hayata karşı yabancılaşma üretirler.
2. Yaygınlık Ekseni: Toplumun ve Medeniyetin Kaygı Haritası
Yaygınlık (görülme sıklığı) sıralamasına baktığımızda, listenin neredeyse tamamen tersine döndüğünü görüyoruz. Bu ters orantı bir tesadüf değil, medeniyetin ve insan evriminin bir sonucudur.
- Suçluluk / Süperego Kaygısının Zirvede Olması: Freud, "Uygarlığın Huzursuzluğu" adlı eserinde toplumun ancak bireylerin içgüdülerini (cinsellik ve saldırganlık) bastırmasıyla var olabileceğini söyler. Bu bastırmayı sağlayan jandarma "Süperego"dur (vicdan/toplumsal kurallar). Bu yüzden sokağa çıktığınızda gördüğünüz hemen herkes, onaylanmama, ayıp, günah, yetersizlik ve suçluluk kaygısı taşır. Medeniyetin bedeli suçluluktur.
- Hadım Edilme (Otorite / Performans) Kaygısı: Modern çağ, performans odaklıdır. İlkel çağlardaki fiziksel hadım edilme korkusu; günümüzde işini kaybetme, statüden olma, sınavlarda başarısız olma, cinsel performansta yetersizlik veya "toplumda bir hiç olma" korkusuna dönüşmüştür. Kapitalist sistem bu kaygıyı besleyerek kitleleri üretmeye ve tüketmeye sevk eder.
- Boşluk / Anlamsızlık Kaygısı: Bilge Yolcu forumunun temel meselelerinden biri de budur. Viktor Frankl'ın "Varoluşsal Boşluk" dediği bu durum, modernitenin bir salgınıdır. Geleneksel inanç sistemlerinin ve aidiyetlerin zayıflamasıyla, birey "Ben neden varım?", "Her gün aynı döngüyü neden yaşıyorum?" sorularıyla baş başa kalmıştır. Giderek en yaygın kaygılardan biri haline gelmektedir.
- Yok Olma / Dağılma Kaygısının En Nadir Olması: Şanslıyız ki insanlığın büyük bir çoğunluğu, erken çocukluk döneminde yeterli (Winnicott'un tabiriyle 'yeterince iyi') annelik ve bakım görmüş, asgari bir psikolojik bütünlük geliştirebilmiştir. Bu nedenle "Bedenim sıvıya dönüşüyor, uzaya savruluyorum, zihnim paramparça oluyor" şeklinde deneyimlenen yok olma kaygısı, ağır psikiyatrik tablolarla sınırlı kalarak istatistiksel olarak en nadir grupta kalır.
Sonuç ve Bilge Yolcu İçin Felsefi Bir Çıkarım
İki listeyi üst üste koyduğumuzda psikiyatrinin ve klinik psikolojinin en temel "Ters Orantı Kuralı" ortaya çıkar: Bir kaygı gelişimsel olarak ne kadar ilkel ve yıkıcıysa, görülme sıklığı o kadar azdır; ne kadar gelişmiş ve medeni bir yapıya aitse, psişeyi parçalamaz ama toplumda o kadar yaygın görülür.
Bilge Yolcu forumundaki ruhsal keşif yolcuları için bu tablonun sunduğu en büyük ders şudur: Kaygı (anksiyete) bir hastalık veya yok edilmesi gereken bir düşman değil, insan olma durumunun bir pusulasıdır.
- Suçluluk duyuyorsak, bu diğer insanları önemsediğimizi ve onlarla bağ kurduğumuzu gösterir.
- Anlamsızlık ve boşluk kaygısı çekiyorsak, bu daha derin bir anlam arayışına çıkmaya hazır, düşünen bir bilincimiz olduğunu gösterir.
- Ölüm kaygısı ise, hayatı gerçekten "yaşamak" için hissetmemiz gereken en uyandırıcı dürtüdür.